Щоб Росія не шантажувала: у Туреччині ввели в дію другу чергу газопроводу TANAP

15.06.2018
Щоб Росія не шантажувала: у Туреччині ввели в дію другу чергу газопроводу TANAP

Президент Порошенко на церемонії відкриття газогону.

У турецькому місті Ескішехір введено в експлуатацію чергову частину Транс-анатолійського газопроводу (TANAP), що входить у «Південний газовий коридор» і призначений для транспортування азербайджанського газу до Європи.

Церемонію відкриття транслював у прямому ефірі телеканал A Haber. Символічний вентиль відкручували президенти Туреччини Таїп Ердоган і Азербайджану Ільхам Алієв, а також глава України Петро Порошенко.

На масштабну церемонію були запрошені й очільники інших держав. Уже зараз експерти зазначають, що цей газопровід складе серйозну конкуренцію поставкам «Газ­прому» і перекроїть енергетичну карту Європи. 

Газовий «шовковий шлях»

Нова, щойно введена в дію, ділянка труби від східного до західного кордону Туреччини протяжністю майже 2000 км — центральна частина газопроводу. Її будівництво обійшлося в 40 млрд. доларів.
 
А перший його відрізок — з Азербайджану через Грузію до Туреччини — діє вже 10 років. Залишилося побудувати трохи менше ніж 1000 км до Італії.
 
Добратися до півострова-«чобітка» турки й азербайджанці планують до 2020 року. 
 
Тож недарма, як зазначив президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган у ході церемонії, проект TANAP називають «енергетичним  шовковим шляхом».
 
Його азербайджанський колега Ільхам Алієв додав, що газопровід відкриває прекрасні можливості для багатьох країн і забезпечуватиме енергобезпеку європейського регіону.
 
«TANAP об’єднує сім країн, багато компаній. Це незамінний інфраструктурний проект для вирішення питань енергобезпеки сьогодні і в майбутньому», — цитує Алієва УНН. 
 
«Вдячний своєму другові — Президенту Туреччини Реджепу Таїпу Ердогану — за запрошення на церемонію, яка засвідчує історичну подію для Туреччини, Сербії, Азербай­джану, ЄС та і для України — запуску в експлуатацію Транс-анатолійського газопроводу (TANAP), — написав у «Фейсбуці» український Президент Петро Порошенко.
 
— Україна повністю підтримує проект TANAP, адже це енергетична безпека в тому числі Європи й України. Ми зможемо отримувати газ із Транс-анатолійського газопроводу через Болгарію і Румунію».
 
Європа, яка імпортує 80% газу, зокрема 43% — з Росії, чекає на повноцінне введення в дію цього газопроводу й підтримує проект кредитами і пільгами.
 
У Євросоюзі сподіваються, що він знизить залежність багатьох європейських країн від російського газу. Через трубу TANAP у Туреччину та Європу надходитиме газ з каспійського родовища Шах-Деніз.
 
Уже зараз партнери розраховують продавати 16 млрд. кубометрів на рік, з яких 10 млрд. — в Європу, решта — в Туреччину. Ще через шість років вони готові будуть подвоїти потужність газогону, зазначає Бі-Бі-Сі.
 
Європа ж сподівається, що в майбутньому до труби зможуть підключитися інші виробники — Туркменістан, Іран, Ірак, Ізраїль і Кіпр — і тоді поставки газу потенційно зростуть до 80-100 млрд. кубометрів на рік.

Щоб вентиль не був засобом шантажу... 

Розраховує на отримання енергоресурсів через TANAP і наша держава. «Україна повністю підтримує цей проект. І сьогодні ми погодилися, що будемо щасливі диверсифікувати наші джерела енергії і отримувати з TANAP через Болгарію і Румунію постачання газу, — наголосив Петро Порошенко.
 
— Ми розраховуємо на підтримку Туреччини та Азербайджана додаткового постачання енергоресурсів до України альтернативними маршрутами. Я вірю, що найближчим часом ми знайдемо можливості для залучення природного газу з Азербайджану, Каспійського моря не лише до України, а всього регіону, що пов’язаний з українською газотранспортною системою». 
 
Україна почуватиметься впевненіше й безпечніше, якщо матиме альтернативу в постачанні «блакитного» палива. Адже Росія неодноразово використовувала вентиль як засіб шантажу. І минула зима не була в цьому винятком.
 
«Як чітко свідчить минуле десятиріччя, енергетичними ресурсами Російська Федерація періодично зловживала. Вони стали в їхніх руках інструментом тиску на енергозалежні країни, щоб впливати на їхню внутрішню та зовнішню політику. Або карати їх, коли ці спроби не вдавалися», — наголосив Петро Порошенко.
 
Він додає, що проект газопроводу «Північний потік-2» є яскравим прикладом такого тиску.
 
«Росія хоче побудувати «Північний потік-2» не для того, щоб економічними факторами провести диверсифікацію. А для того, щоб Україну залишити без грошей на фінансування нашої оборони, — написав Петро Порошенко у «Фейсбуці», вже після повернення з Туреччини.
 
— Ми маємо розуміти, що у 2014 році Путін не пішов далі через те, що внаслідок повномасштабної агресії проти нашої держави зупиниться газотранспортна мережа. Путін перестане отримувати від Європи сплату за газ, який транзитом перекачується через територію України, а ця сума лише минулого року дорівнювала 30 млрд. доларів. І Росія без цих 30 млрд. не проживе. Я переконаний, що спільними, об’єднаними зусиллями ми зможемо зупинити будівництво «Північного потоку-2». Бо це абсолютно політиканський проект, який спрямований проти України». 
 
Тим часом у самій Росії, яка будує новий газогін в обхід України (це вже згаданий «Північний потік-2»), кажуть, що не вбачають загрози в турецько-азербайджанському газопроводі. Бо, мовляв, без російського газу Європа все одно не обійдеться.
 
Та й союзників у Старому Світі в Москви побільшало. Наприклад, з самої Італії, де має фінішувати TANAP, нині чути не надто захоплені голоси.
 
Міністр екології уряду Італії, радикально оновленого після перемоги популістів на нещодавніх виборах та очолюваного проросійськи налаштованим прем’єром Джузеппе Конті, сказав агенції «Рейтер» минулого тижня, що будівництво третьої фази газопроводу TANAP «на сьогодні виглядає безглуздим», зазначає Бі-Бі-Сі.