ФІФА не дозволила відкривати фан-зони ЧС-2018 в окупованому Криму

12.06.2018
ФІФА не дозволила відкривати фан-зони ЧС-2018 в окупованому Криму

Напередодні ЧС зірковий форвард бразильської збірної Неймар, який довго перебував поза грою через травму, продемонстрував свої бомбардирські здібності. (Фото з сайта sport360.com.)

До старту «мундіалю» залишаються лічені дні — вже цього четверга збірні розпочнуть боротьбу за престижний трофей. Але до країни-господарки турніру — Росії — у світової спільноти ставлення неоднозначне.
 
Минулого тижня Гельсінська комісія США запропонувала організувати церемонію нагородження переможців ЧС-2018 «за межами Росії». Зокрема, комісія закликала учасників і гостей форуму не висловлювати «публічного схвалення на адресу Володимира Путіна як глави держави, яка приймає цей турнір».
 
6 червня на сайті Opendemocracy опублікували петицію, у якій правозахисники, європарламентарії, українські та закордонні письменники і культурні діячі закликали світових лідерів не відвідувати чемпіонат світу, доки Кремль не звільнить усіх українських політв’язнів. 
 
Минулого тижня про дипломатичний бойкот «мундіалю» оголосила Австралія — підтримувати гравців від імені держави буде лише посол. Раніше про таке ж рішення повідомили Велика Британія та Ісландія.
 
В Україні ж до останнього тривали дискусії щодо трансляції турніру. Національна громадська телекомпанія відмовилась від показу матчів, а 30 травня стало відомо, що поєдинки можна буде подивитися на телеканалі «Інтер».
 
Минулої середи парламентський Комітет з питань свободи слова підтримав проект постанови про недопущення трансляції в Україні ЧС-2018. Таку ініціативу схвалив і президент ФФУ Андрій Павелко: «Верховна Рада зацікавлена діяти в інтересах суспільства. Особисто моя позиція — я б не показував турнір. Це популяризація країни-агресора, федерація відмовилась від квоти квитків і акредитацій».
 
Також він заявив, що з офіційної делегації ФФУ в Росію ніхто не поїде, представляти Україну буде уповноважений з посольства. «Поїздки у приватному порядку — це особиста справа кожного», — додав Павелко.
Але в Раді не вистачило голосів, щоб проект постанови включити у порядок денний. Цей тиждень — непленарний, тож парламент не зможе заборонити трансляцію.
 
Водночас, попри численні заклики влади до бойкоту «мундіалю», квитки на матчі чемпіонату, за даними прес-служби ФІФА, наразі придбали близько 6 тисяч українців.
 
Раніше повідомляли, що ФІФА заблокувала жителям анексованого Росією Криму онлайн-купівлю квитків на «мундіаль». Тепер же в організації не дозволили і відкривати фан-зони на окупованому півострові.
 
Самі ж учасники форуму минулого уїк-енду провели останні спаринги перед стартом фінальної частини. Німеччина, якій доведеться захищати чемпіонський титул, нарешті здобула першу перемогу у 2018 році, мінімально здолавши Саудівську Аравію. А володар світової корони-2010 — Іспанія — у непростому матчі дотиснула непоступливий Туніс.
Значно краще у «товарняках» iдуть справи у бразильців — Неймар і К° розгромили Австрію. Зірковий форвард «селесао» забив 55-й гол за національну команду (третій результат в історії збірної) та повторив бомбардирський доробок легендарного Ромаріо. Зважаючи на темпи результативності та молодий вік (26 років), нападник «ПСЖ» може побити рекорд «короля футболу» Пеле, в активі якого 77 м’ячів.
 
В останньому матчі перед стартом ЧС за «жовто-зелених» зіграв і хавбек «Шахтаря» Тайсон — капітан «гірників» відбігав 15 хвилин. А Фред, який напередодні перейшов зі складу донеччан до «МЮ» за 60 мільйонів євро, спаринг проти австрійців пропустив через травму. Утім до першого поєдинку «мундіалю» він, за словами тренера Тіте, встиг­не відновитися. 
 

ТАБЛО

Товариські матчі. Іспанія — Туніс — 1:0 (Аспас, 84), Франція — США — 1:1 (Мбаппе, 78 — Грін, 44), Польща — Чилі — 2:2, Данія — Мексика — 2:0, Швеція — Перу — 0:0, Сербія — Болівія — 5:1, Бельгія — Єгипет — 3:0, Португалія — Алжир — 3:0, Англія — Коста-Рика — 2:0, Німеччина — Саудівська Аравія — 2:1 (Вернер, 8; Хавсаві, 43 (у свої ворота) — Аль-Джассім, 84).