Риба на подушці: цікаві рецепти тернополянки Ірини Гудими

06.06.2018
Риба на подушці: цікаві рецепти тернополянки Ірини Гудими

Риба — не м’ясо. (Фото Ірини ГУДИМИ.)

Дай людині рибину — і наситиш її. Це приказка, і це наразі якраз те, що нам потрібно.
 
І справді, рибопродукти — те, що насичує, дає силу, здоров’я і натхнення. Натхнення готувати — також.
 
Тернополянка Ірина Гудима, яка нині з родиною мешкає в Італії, розповідає про рибу багато цікавинок.
 
«Переважно різними «рибними» приготуваннями займається мій чоловік, він народився і виріс в італійському місті Бар, яке славиться не тільки мощами святого Миколая Чудотворця, а й смачнючою свіжою рибою і морепродуктами, — каже Ірина.
 
— Коли я вперше гостювала в моїх тоді ще майбутніх свекрів, вони повели мене на екскурсію в порт. Таких дарів моря, які можна знайти зранку в тамтешньому порту, мої очі раніше ніколи не бачили! А ще — ніколи не забуду дивного тоді для мене видовища. Уявіть собі картину: дядечко-рибак бере здоровенного свіжого восьминога і починає бити ним об камінну плиту набережної порту, а потім бере дерев’яну дошку і ще й нею гамселить зі всієї сили. Я дивилась на те все з широко відкритими очима і ніяк не могла второпати, для чого те все робити! Пам’ятаю, кажу до свекра: «Навіщо ж той дядько так товче восьминога? Він же його вже давно вбив!».
 
Свекор сміявся, певно, з півгодини, а потім пояснив мені, що всі ті «тортури» потрібні для того, щоб восьминіг з резинового «морепродукту» перетворився на неймовірно ніжний делікатес.
 
А потім гордо так додав: «Справжні суші вигадали в Барі». (Справа в тому, що місцеві жителі обожнюють морепродукти і свіжу рибу в сирому вигляді.) Я ж виросла на більш «м’ясній» дієті і, мабуть, ніколи не «доросту» до того, щоб з закритими від задоволення очима смакувати сирого морського їжака чи мідію (як то роблять італійці в Барі), а от приготовлену рибу і морепродукти просто обожнюю. Добре, що чоловік часто тішить нас, домашніх, власноруч приготовленими смаколиками. От і сьогодні зранку сказав: «На вечерю нічого не готуй, я запечу рибу». У мене сьогодні кулінарний відпочинок».
 
Щоб запекти рибу, потрібно: свіжа риба (підійде будь-яка, на ваш смак, у мене форель, часто запікаю по цьому рецепту і скумбрію, і дорадо), морська сіль (підійде і звичайна), лимон (нарізаний тонкими кільцями).
 
Для соусу (пропорції розраховані на рибину вагою 1,5 кг): сік лимона, пучок подрібненої петрушки, сіль, перець, суха мелена паприка за смаком, 2 столові ложки олії, 3 столові ложки білого вина, зубок часнику, чайна ложка гірчиці, півтори столової ложки меду.
 
Рибу почистіть, помийте, витріть кухонною серветкою, покладіть на деко, застелене фольгою і гарно з обох боків натріть її морською сіллю. Для соусу покладіть разом усі перелічені інгредієнти і збийте їх блендером до більш-менш однорідного стану.
 
На рибині зробіть декілька поперечних розрізів, вилийте соус поверх риби (ложкою налийте і всередину, і в розрізи). Гарно загорніть усе в фольгу і залиште в холодильнику маринуватись на годину.
 
Потім повкладайте в розрізи кільця лимона. Знову накрийте фольгою і запікайте в розігрітій до 200°С духовці до готовності (моя риба, вагою 1,5 кг, пеклась приблизно 40 хвилин). 
 
А ще Ірина Гудима всім любителям рибки радить приготувати рибне філе, запечене на картопляній подушці. Страва дуже ніжна, легка (що чудово підійде для вечері) і смачна. Готується швидко і чудово підходить для посту, каже господиня.
 
Щоб приготувати рибне філе на картопляній подушці, потрібно: 500 г філе риби (в нас була морожена мерлуза, але підійде й інше філе на ваш смак), 500 г картоплі, 50 г сухарів, жменька подрібненої петрушки (свіжої або мороженої), зубок часнику, олія, перець, сіль.
 
Картоплю почистіть і наріжте кружальцями. Викладіть картопляні кружальця у змащену олією форму для запікання. Зверху ще злегка полийте олією. Нагрійте духовку до 180 градусів і запікайте картоплю 15-20 хвилин.
 
Поки картопелька підпікається, приготуйте приправу: змішайте разом сухарі, петрушку, часник (пропущений через часникодавку), сіль і перець. Дістаньте з духовки картоплю і посипте її половиною приправи, полийте трішки олією.
 
Зверху на картоплю викладіть рибне філе. Посипте приправою, що залишилась і знову легенько полийте олією. Запікайте в духовці ще приблизно 20 хвилин до готовності рибки. Це дуже смачно!
 
Смачного і вам!