У Скоп’є протестують через плани змінити назву Македонії

05.06.2018
У Скоп’є протестують через плани змінити назву Македонії

Не всі македонці згодні «переселитися» до Нової Македонії.

Тисячі прихильників правої македонської опозиції вийшли на вулиці Скоп’є у суботу, 2 червня, на протест проти планів щодо зміни назви країни.
 
Сусідня Греція вимагає припинити вживати назву «Македонія», позаяк так називається одна з її провінцій.
 
Незадоволені також вимагають дострокових ви­борів на тлі послаблення економіки, зазначає агенція новин «Рейтер».
 
Люди зібралися перед урядовою будівлею з прапорами Македонії та партії «Внутрішня македонська революційна організація — Демократична партія македонської національної єдності» (ВМРО-ДПМНЄ).
 
Її лідер Християн Мікоскі пообіцяв, що опозиція не підтримуватиме конституційні зміни щодо зміни назви країни. 
 
Афіни та Скоп’є на початку року домовилися поновити зусилля, спрямовані на врегулювання 25-річної суперечки. 
 
Греція наполягає, що Македонія привласнила назву однієї з північних грецьких провінцій, до якої також належить місто Салоніки, і тому блокує діалог щодо вступу країни до НАТО та ЄС.
 
Як компроміснi розглядають варіанти «Нова Македонія», «Верхня Македонія» чи «Північна Македонія».
 
Очікується, що будь-яка пропозиція має пройти через схвалення парламентом та референдумом.
 
У середині травня прем’єр-міністр Македонії Зоран Заєв заявив про досягнення попереднього компромісу з Грецією у суперечці щодо назви країни.
 
Про це він сказав після зустрічі з прем’єр-міністром Греції Алексісом Ципрасом, що відбулася в Софії на полях саміту ЄС.
 
За словами македонського прем’єра, Скоп’є та Афіни можуть укласти відповідну угоду ще до проведення запланованого на червень саміту ЄС.
 
Водночас Заєв визнав потребу провести «додаткові дискусії» в Афінах та Скоп’є щодо того компромісного варіанта, котрий вони з Ципрасом обговорювали.
 
Якщо знайти компроміс справді вдасться, то це стане саме тим довгоочікуваним рішенням, пояснив Заєв.
 
Навіть якщо порозумітися у найближчий місяць і не вдасться, обидві країни й надалі вестимуть діалог, додав македонський прем’єр. 
 
Тим часом прем’єр-міністр Греції Алексіс Ципрас зазначив, що поки рано говорити про досягнення домовленості. «Я вірю, що ми подолали вже більшу частину шляху, однак ще треба багато пройти», — цитує Ципраса «Німецька хвиля».
 
ООН також намагається допомогти владнати суперечку між Афінами та Скоп’є. Нинішній уряд Македонії прагне для країни членства в ЄС та НАТО, а передумовою для цього є вирішення всіх територіальних та зовнішньополітичних суперечок із сусідами.
 
Водночас Греція блокує євроатлантичні прагнення Македонії через назву країни, наполягаючи, що вона (назва) належить тільки їй.