Пекло під Горлівкою: Захисники України відбили атаки бойовиків і відстояли звільнене село Південне

23.05.2018
Найгарячішою точкою східного фронту впродовж останніх днів стало село Південне (Чигирі) поблизу окупованої Горлівки.
 
Це село захисники України звільнили ще 8 травня,  вiдтодi окупанти не полишають спроб захопити його. 
 
На заваді ворогу стали бійці 24-го ОМБр імені Короля Данила, які, обороняючи село впродовж цих днів, відправили до праотців кілька десятків терористів.
 
«Найспекотніше» ж було минулого понеділка, коли окупанти почали затято атакувати село Південне з трьох напрямків. 
 
За даними розвідки, в цьо­му бою знищено 15 та поранено 13 бойовиків зі складу російсько-терористичних військ. Захисники України з королівської бригади змогли втримати село, втім не обійшлося без втрат iз нашого боку.
 
«Упродовж доби противник, атакуючи з трьох напрямків, намагався витіснити українських воїнів зі звільненого Південного. При цьому сіяв паніку серед мирних жителів Горлівки та вів вогонь безпосередньо по місту Торецьк. Під час бойових дій двоє бійців ЗСУ загинули та дев’ятьох було поранено», — йдеться у повідомленні прес-центру операції Об’єднаних сил. 
 
«Близько 5-ї ранку на південній околиці села Південне було виявлено диверсійну групу противника в кількості до 10 осіб. Протидиверсійний резерв бригади висунувся на перехоплення ДРГ, зупинивши її просування та відкинувши ворога від позицій захисників України», – йдеться в повідомленні.
 
У королівській бригаді додають, що в результаті бою ворог зазнав значних втрат і, прикриваючись шквальним мінометним вогнем своїх батарей, змушений був відійти.
 
«На жаль, під час боє­зіт­к­нення від вогню ворога загинуло двоє наших побратимів. Один iз них — командир протидиверсійної групи Андрій Маслов. Він, як найближчий побратим і заступник, очолив підрозділ після загибелі Володимира Майбороди, продовживши славетні традиції цього підрозділу. Другий — В’ячеслав Куцмай, його побратим», — йдеться у повідомленні.
 
Загалом, за даними ООС, ворог відкривав вогонь по всій лінії фронту, провокуючи українських військових на адекватну відповідь.
 
Упродовж доби зафіксовано 53 факти порушення режиму припинення вогню з боку окупантів, iз них 30 разів застосовували 122-мм артилерію, 120- та 82-мм міномети.
 
«На Луганському напрямку ворог активізувався в районі населеного пункту Троїцьке. На Донецькому напрямку активна оборона підрозділів Об’єднаних сил тривала в районах населених пунктів Зайцеве, Луганське, Новолуганське, Майорськ, Шуми, Залізне, Південне, Новгородське, Авдіївка, Мар’їнка, Новогнатівка. Не припиняються бойові дії на Маріупольському напрямку в районах населених пунктів Чермалик, Водяне та Широкине», — зазначають військові.
 
Водночас поблизу Авдіївки та Мар’їнки активізувалися ворожі снайпери. Один із них смертельно поранив 36-річного мирного мешканця Мар’їнки, цю подію кваліфікували як теракт.
 
Після того як українські військові розпочали контрснайперські заходи, ворожі стрілки припинили тероризувати місцевих.
 
Також під час обстрілу бойовиками житлових кварталів прифронтового селища Зайцеве на Донеччині, одна жінка отримала поранення. 60-річну мирну мешканку госпіталізовано з осколковими пораненнями.