Сестра Олега Сенцова про голодування брата: «Що з ним буде тепер, навіть страшно подумати»

18.05.2018
Сестра Олега Сенцова про голодування брата: «Що з ним буде тепер, навіть страшно подумати»

Один у полi воїн.

З 14 травня незаконно засуджений російським судом кримчанин став добровільно відмовлятися від їжі, намагаючись привернути увагу світової громадськості до всіх арештантів, які потрапили під колеса тоталітарної машини Кремля. 
 
Олег Сенцов мужньо готував свій організм до голодування впродовж двох місяців та має достатній запас міцності, щоб дійти до переможного кінця. 
 
Засуджений у Росії до двадцяти років колонії суворого режиму за фейковими звинуваченням у підготовці терактів, український режисер, нині перебуває в колонії «Білий ведмідь» (Якутія, місто Лабитнангі).
 
Політв’язень упевнений, що всім світом можна зламати бездушну машину репресій в окупованому Криму, а також на окупованих територіях Донбасу.
 
— Мій брат і раніше був виснажений, а що з ним буде тепер, коли він оголосив безстрокове голодування, мені навіть страшно подумати, — каже двоюрідна сестра ув’язненого Наталія Каплан. — Якщо він не отримає своєчасну допомогу, таке самокатування може завершитися дуже і дуже погано ...
 
Сам кінорежисер упевнений у своїй перемозі. У своїй заяві про початок голодування він написав: «Єдиною умовою його (голодування. — Ред.) припинення є звільнення всіх українських політв’язнів, які перебувають на території РФ. Разом та до кінця! Слава Україні!».
 
Незважаючи на те, що з першого дня голодування Олег Сенцов перебуває під наглядом лікарів, його адвокат Дмитро Дінзе попередив підзахисного про всі можливі незворотні наслідки для здоров’я.
 
— На даний час його тримають в ізольованій камері та вже повідомили, що якщо стан його здоров’я погіршиться критично, годуватимуть примусово, — розповів журналіст «Радіо «Свобода» Антон Наумлюк. — Можливо, тюремники вирішать визнати його неосудним, адже ця практика широко поширена серед співробітників Федеральної служби виконання покарань. Якщо спробують заштовхати Сенцова до «психушки», є можливість продемонструвати тюремникам результат психолого-психіатричної експертизи про те, що він цілком психічно здоровий.
 
Ув’язнений добровільно відмовився від побачень iз рідними та близькими, адже, за його словами, для нього це емоційно дуже важко. Олег поки що не готовий нікого бачити.
 
Зате, перебуваючи в ув’язненні, він устиг написати чотири сценарії, зміст яких поки що тримає в секреті. Зараз Європейський суд iз прав людини розглядає справу Олега Сенцова.
 
Проблема полягає в тому, що судді ЄСПЛ можуть лише рекомендувати російським суддям відправити справу на повторний розгляд.
 
Звільнення українського режисера цілком залежить від того, наскільки успішними будуть переговори між українськими та російськими політиками. Не менш важлива у цій справі й підтримка з боку світової громадськості.