Борщу не звариш: у квітні в Україні знову відчутно подорожчали продукти

16.05.2018
Є купа індексів для визначення рівня задоволення людини своїм життям: індекс соціального розвитку (ІСР), індекс людського розвитку (ІЛР), індекс світового щастя, індекс економічного добробуту населення тощо.
 
А в Україні завжди брали до уваги «індекс борщу», бо якщо людина не зможе з’їсти на обід добру миску цієї смакоти, то які вже тут задоволення, щастя, розвиток, добробут? Ці поняття просто втрачають сенс. 
 
Та улюблена страва кожного щирого українця (і не лише) — борщ — поволі, але невпинно рухається в бік делікатесів, адже з теперішніми цінами на продукти він стає мало не «святковою» їжею. Відповідно й втрачає шанс бути присутнім на столі регулярно.
 
Як з’ясував очільник Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко, у квітні ціни на борщові інгредієнти здійснили карколомний стрибок i «погладшали» більш ніж на 80%! 
 
Експерт констатує, що найбільше подорожчала свинина — на 6 гривень, і в середньому за кілограм м’яса доведеться викласти близько 116 гривень. Також до групи лідерів входить яловичина (125 грн./кг), морква (12,9 грн./кг), буряк (12,6 грн./кг) та капуста (9,2 грн./кг). Не відстали в ціновому марафоні й куряче філе з тушкою, котрі здорожчали на 1,4 гривні: середня ціна тушки — 55 грн./кг, а філе — 91,5 грн./кг.
 
Та й це ще не все: у квітні також майже на чверть зросла вартість хліба, й нині середня ціна найдешевшої буханки білого — 15,2 грн./кг, а чорного — 16,1 грн./кг.
 
Невеликою втіхою може бути те, що стратегічний український продукт — сало — реально придбати за 70 грн./кг. Крім цього делікатесу, після Великодня впала ціна й на курячі яйця: зараз їхня середня вартість за десяток у місті становить 26,6 гривні, хоча в селі часом бабця за десяток своїх домашніх яєчок бере лише 10 гривень.
 
Але ж ми українці — народ живучий, тож і наш улюблений борщ також «приречений» на виживання! Тим паче що не за горами літо, а отже, й ціни на овочі стрибнуть, але цього разу — однозначно вниз!