Отруєних черкаських школярів з реанімації перевели у звичайні палати

11.05.2018
Хороші новини з Черкас. Учнів 3-7 класів міської школи №8, які перебували в реанімації обласної дитячої лікарні після отруєння невідомою речовиною, вже перевели у звичайні палати.
 
Загалом у лікувальному закладі у четвер перебували 53 учні цієї черкаської школи, разом iз ними лiкувалися і 4 вчителі.
 
За словами головного освітянина Черкас Сергія Воронова, на щастя, спостерігається позитивна тенденція, дітей iз реанімації перевели у загальні відділення, звідки під розписку їх навіть передали батькам.
 
У четвер усі постраждалі повторно здали аналізи для перевірки їхнього стану здоров’я. Результат: показники у нормі.
 
Нагадаємо, що 8 травня у черкаській школі №8 проходила урочиста лінійка, присвячена Дню пам’яті і примирення. Участь у ній брали 424 учні. Раптом 17 дітей втратили свідомість.
 
Інші поскаржилися на нудоту, запаморочення, головний біль. Відразу 42 школярів госпіталізували, а загалом до медиків звернулося майже 100 постраждалих.
 
«Мені на роботу зi школи подзвонила 13-річна донька і сказала, що їх відпустили додому і я маю приїхати її забрати», — говорить «Україні молодій» жителька Черкас Олена Поповиченко.
 
Жінка каже, доки вона збирала речі, їй зателефонували лікарі з карети «швидкої» і повідомили, що дитину везуть у дитячу обласну лікарню. 
 
У навчальному закладі зауважують, що ніякого смердючого запаху на лінійці не було чутно. Втім у соціальних мережах черкащани писали, що перед масовим отруєнням школярів у повітрі стояв неабиякий сморід.
 
Як повідомив «УМ» речник Черкаського обласного управління ДСНС Костянтин Проценко, на місце події терміново прибула оперативно-мобільна група управління ДСНС а також відділення хімічного, радіологічного та бактеріологічного захисту аварійно-рятувального загону спеціального призначення управління ДСНС, служби екстреного виклику міста, фахівці санітарно-епідеміологічної служби, Служби безпеки України, керівництво місцевих органів влади. 
 
Експрес-аналізом повітря на наявність сірководню, аміаку, хлору, а також горючих газів, отруйних речовин на місці події виявлено не було.
 
Згодом задіяли методики, що дозволяють зробити дослідження території та приміщень школи щодо небезпечних речовин більш широкого спектра дії.
 
Також лабораторія Держпродспоживслужби міста взяла проби води з системи централізовано водопостачання школи та бутильованої питної води для дослідження на вміст небезпечних речовин.
 
Як наголошує начальник черкаського міського департаменту освіти Сергій Воронов, поки немає ніяких рішень міської та обласної комісій iз надзвичайних ситуацій, дотепер не відомо, що ж стало джерелом отруєння.
 
Тож він наполегливо рекомендував директору школи №8 не проводити навчальний процес у школі до моменту отримання офіційних висновків від фахівців. 
 
«Ризикувати здоров’ям дітей ніхто не буде», — підсумовує Сергій Воронов. Тож нині навчання в міській школі №8 призупинено до понеділка.
 
Тим часом у ДСНС Черкаської області кажуть, що ураження школярів відбулося повітряно-крапельним шляхом. Розпилення шкідливої речовини носило локальний характер, адже, окрім цієї школи, постраждалих у Черкасах немає.
 
«Всі діти на сьогодні перебувають у задовільному стані. Тож до кінця тижня школярі, які ще перебувають у лікарні, повернуться додому. Хворих із середньою та важкою тяжкістю — немає», — повідомляє черкаський міський голова Анатолій Бондаренко.
 
І додає, що у зв’язку з цією ситуацією він доручив профільному департаменту розробити низку комплексних заходів безпеки в школах Черкас і просить дописувачів соціальних мереж не розповсюджувати чутки, не нагнітати паніку.
 
«Розумію, що багатьох цікавить, що ж трапилося насправді й чим отруїлися діти. Утім відповідь на це зможуть дати лише компетентні органи, тож дочекаймося їхніх висновків. У лікарні вже працює прокуратура», — зазначає Анатолій Бондаренко.
 
За вказаним фактом відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 325 (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням) Кримінального кодексу України.
 
Тим часом схоже отруєння дітей сталося і в Новомосковську Дніпропетровської області. Там теж на шкільній лінійці 8 травня дітям масово стало зле.
 
Втім Прем’є-міністр України Володимир Гройсман, який разом iз міністром охорони здоров’я Уляною Супрун відвідав госпіталізованих дітей у черкаській обласній лікарні, не пов’язує черкаський випадок із випадком на Дніпропетровщині.