Партія Тимошенко перемагає на місцевих виборах із рекордним результатом

08.05.2018
Партія Тимошенко перемагає на місцевих виборах із рекордним результатом

Юлія Тимошенко та її партія — лідери симпатій українців. 

29 квітня в Україні відбулася вже шоста хвиля виборів в об’єднаних територіальних громадах (ОТГ), і всі шість разів перемагала опозиційна «Батьківщина». На другому місці — президентська БПП «Солідарність».
 
 
Згідно з оперативним підрахунком за протоколами з усіх виборчих дільниць, понад 35% мандатів, які здобули представники партій, дістануться «Батьківщині».
 
 
А це означає, що депутатами місцевих рад стануть ще 277 соратників Тимошенко.
 
 
«Це перемога «Батьківщини» з рекордно високим результатом. Очевидно, що головна причина цієї перемоги — віра людей в Юлію Тимошенко і членів її команди. Люди переконані, що саме Тимошенко може повернути мир в Україну та відновити економіку», — так прокоментував попередні підсумки виборів в ОТГ політолог Микола Спірідонов.
 
Загалом «Батьківщина» набрала найбільшу кількість голосів у 11 областях України із 17, де 29 квітня пройшли ви­бори.
 
Соратники Тимошенко наголошують, що йдеться не про підтримку в якомусь окремому регіоні, скажімо на заході, а й в усій країні. Цього разу у Волинській області «Батьківщина» здобула 54,5%, у Полтавській — 38,5%, Запорізькій — 35%. 
 
На Одещині, яка традиційно голосувала за Партію регіонів та її наступників, Окнянська селищна громада не лише обрала своїм головою представника «Батьківщини», цю ж партію представлятимуть 20 із 26 депутатів місцевої ради. 
 
Тимошенко одразу подякувала виборцям за підтримку, згадавши спроби опонентів маніпулювати даними соціологічних опитувань: «Вибори в ОТГ — це найправдивіша соціологія. Ми знаємо, скільки маніпуляцій допускають соціологи. Вибори ж свідчать про реальні симпатії українців, про реальне згуртування людей навколо нашої команди». 
 
У президентській БПП «Солідарність» теж кажуть про успіх — попри те, що їй вдалося зібрати лише 27% депутатських мандатів.
 
Відставання від лідера (у «Батьківщини», нагадаємо, більше 35%) в «партії влади» намагаються компенсувати звітами про перемоги своїх представників на ви­борах місцевих голів.
 
Але навіть для цього змушені «підправляти звітність». На це звертає увагу політолог Сергій Биков. За його словами, до переможної статистики «включили і самовисуванців, які потім з якихось причин вступили в партію БПП, і тих голів громад, яких партія начебто чимось підтримувала». 
 
Вкотре не обійшлося і без використання адмінресурсу. Лише в одній Олександрійській громаді Приазовського району після погроз голови райдержадміністрації були змушені зняти свої кандидатури 9 опозиційних кандидатів.
 
Щоправда, й після цього загалом по Запорізькій області «Батьківщина» здобула вдвічі більше місць, аніж провладна «Солідарність». 
 
Показовим експерти вважають незначні здобутки на виборах в об’єднаних громадах тих політичних сил, які досі існують здебільшого в просторі київських медіа і не мають міцної і розгалуженої мережі місцевих організацій.
 
Без неї, як засвідчує досвід, неможливо ані досягнути результату, ані захистити його у виборчих комісіях та судах.
 
За словами політолога Руслана Бізяєва, успіх «Батьківщини» пояснюється ще й тим, що в неї є позитивний досвід ефективної боротьби з владним тиском. 
 
«Найсумніше для влади (і позитивне для країни) полягає в тому, що система Тимошенко показала: можна реально боротися з мафією на місцях і абсолютно демократично й цивілізовано перемагати її через інструмент виборів», — наголосив він.
 
Місцеві вибори 29 квітня фактично були останньою масштабною виборчою кампанію перед виборами керівника держави у 2019 році. І тому сприймалися і самими політичними силами, і експертами як своєрідна репетиція президентських перегонів.
 
Насправді ж вони лише підтвердили тенденції, про які вже давно кажуть соціологи. Попри намагання підпорядкувати собі всі адміністративні та медійні ресурси країни, влада втрачає залишки своєї популярності. Лідерство Тимошенко дедалі зміцнюється.
 
Відкритим залишається хіба лише питання, хто вийде разом із нею до другого туру виборів. І саме за це наразі змушений боротися чинний Президент. 
 
Серед експертів чимало й тих, хто відверто пропонує Банковій не витрачати сили на безнадійну справу.
 
«Замість посилювати тиск та наклепи на «Батьківщину» команді чинного гаранта слід уже сьогодні шукати шляхи порозуміння з провідною опозиційною силою задля забезпечення мирного й легітимного переходу політичної влади в країні після президентських і парламентських виборів наступного року», — вважає політолог Костянтин Матвієнко.
 
Показово, що ані сам Президент, ані його адміністрація підсумки останньої хвилі місцевих виборів не коментували. Натякають, що чекають офіційних результатів.
 
Зазвичай, на обробку даних йде декілька тижнів, але при бажанні процес можна затягнути. Навіть якщо переможець очевидний. 
 
Тимошенко підсумки вже підбила: «Українці неймовірні, дивовижні й мудріші за будь-які технології і фальсифікації. Ми разом зможемо побудувати країну, за яку нам ніколи не буде соромно, яка буде найсильнішою серед усіх європейських країн».