У Києві твори Олександра Довженка декламуватиме Анатолій Паламаренко

08.05.2018
У Києві твори Олександра Довженка декламуватиме Анатолій Паламаренко

Анатолій Паламаренко чекає шанувальників української класики на літературному концерті. (Фото з сайта pedpresa.ua)

Вечір значущого українського художнього слова відбудеться у Києві 13 травня у Національній філармонії.
 
 
Герой України, народний артист, лауреат Національної премії імені Тараса  Шевченка Анатолій Паламаренко, який уперше на сцену вийшов у 8-річному віці, в музичному супроводі декламуватиме твори, зокрема, Олександра Довженка, Григорія Квітки-Основ’яненка, Павла Глазового. 
 
 
Назва вечора «Сміх і сльози». Це слова з поеми Тараса Шевченка «Сон» («У всякого своя доля...»), де Кобзар висміює царя і православних, які «по углах стогнали та, стогнучи, за батюшку Господа благали. Сміх і сльози!» 
 
У першому відділенні літературного концерту звучатимуть три драматичні твори Олександра Довженка, написані у роки війни, серед яких  «Незабутнє» і «Мати».
 
Супроводжуватимуть тексти звуки віолончелі (Леонід Гержан) і скрипки (Ольга Чорнокондратенко). Також задіяні Марія Віхляєва (фортепіано) і Каріна Кондрашевська (сопрано).
 
Друге відділення — класичний гумор: від Квітки-Основ’яненка до Нечуя-Левицького, Стефаника, Остапа Вишні, інших.
 
Такі діаметрально протилежні почуття — наша українська класика, каже Анатолій Паламаренко. І зауважує, що людей на концертах останнім часом зазвичай звикли опускати, а не піднімати, особливо колеги з естрадно-гумористичного цеху, на зразок «Кварталу».
 
«Я хочу повернути наш народ, нашу націю  до краси і  духовного багатства», — каже 78-річний майстер художнього читання. І додає: «Може, це буде мій останній сольний концерт. А далі буду жив-здоров — із Капелою бандуристів виступатиму, може, зі скрипалем».
 
На сцені Анатолій Нестерович  — сім десятків років. І викладає нині у чотирьох вишах.