ЕТА кінець? Баскські сепаратисти через 60 років несподівано оголосили про саморозпуск

04.05.2018
Сепаратистське угруповання ЕТА, яке майже 60 років боролося за створення незалежної держави басків, оголосило про саморозпуск, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
У посланні, зокрема, йдеться, що ЕТА «вирішила покласти кінець своєму історичному існуванню» та «припинити свою діяльність», у зв’язку з чим повністю розпускає свої осередки та «вважає завершеною свою політичну програму».
 
Документ складено на баскській мові, яку баски вважають найстарішою мовою Європи, його вінчає емблема ЕТА — змія, що обвила  сокиру. 
 
Організацію ЕТА (Euskadi Ta Askatasuna — «Країна Басків та свобода») баскські націоналісти створили в 1959 році.
 
Вона вела збройну боротьбу за незалежність населених басками земель у прикордонних регіонах Іспанії та Франції.
 
У селищах та містечках Країни Басків можна побачити графіті з емблемою ЕТА — деякі мешканці досі симпатизують сепаратистам.
 
Заява датується 16 квітня, але була опублікована інтернет-виданням El Diario лише 2 травня.
 
В ній ЕТА визнає, що не змогла вирішити політичний конфлікт у Країні Басків, але наголошує, що саморозпуск угруповання не означає автоматичне припинення боротьби.
 
У Мадриді до намірів організації поставилися з недовірою. 7 квітня цього року офіційний представник уряду зі зв’язків iз громадськістю Ініго Мендес де Віго заявив, що ЕТА нічого не отримає від демократичної держави, якою є Іспанія, і зажадав від угруповання розкрити виконавців усіх скоєних терористичних нападів. 
 
За кілька десятиліть жертвами ЕТА стали понад 800 осіб. У 1968 році сепаратисти вбили керівника таємної поліції Іспанії Мелітона Мансанаса. Його застрелили в баскському порту Сан-Себастьян.
 
У 1973 році угрупованню вдалося вбити прем’єр-міністра Іспанії Луїса Карреро Бланко, якого вважали спадкоємцем генерала Франсіско Франко.
 
Члени угруповання заклали вибухівку в тунель під дорогою, якою прем’єр щодня їхав до церкви.
 
Потужною вибуховою хвилею автомобіль закинуло на балкон сусіднього монастиря і його не відразу знайшли.
 
У січні 2011 року ЕТА оголосила про відмову від насильства і перемир’я з урядами Іспанії та Франції, але Мадрид відмовився вести з угрупованням переговори.
 
До того ж ЕТА тоді не погодилася скласти зброю. Цього разу угруповання пообіцяло здати всю наявну зброю та вибухівку. 
 
За останні кілька років силові структури Франції та Іспанії завдали угрупованню відчутних ударів і суттєво його ослабили.
 
Лідера ЕТА Мікеля Ірасторзу затримали в селищі Аскенн на південному заході Франції в листопаді 2016 року французькі силовики. Сотні членів ЕТА, в тому числі лідери сепаратистів, були арештовані.