Погода продовжує бити рекорди: до кінця тижня в Україні пануватиме плюс 30

04.05.2018
Погода продовжує бити рекорди: до кінця тижня в Україні пануватиме плюс 30

Фото з сайта unian.net. (Від сонця — або на море, або у фонтан.)

Перші дні травня принесли Україні рекордно високу температуру повітря, що здивувало навіть мешканців країн iз теплим кліматом.
 
 
Якщо в Марокко, Алжирі, Тунісі, Іспанії та Португалії люди куталися у теплі речі через те, що стовпчики термометрів не підіймалися вище позначки в 16 градусів тепла, то в Україні столичні метеорологи зафіксували аж 32 градуси спеки!
 
 
Фахівці Укргідрометцентру відзначають, що сонячна та тепла погода в 2018 році рішуче побила всі можливі рекорди, починаючи ще з січня місяця.
 
 
Якщо на початку року 4 січня зафіксували перший температурний рекорд: найтепліша з 1881 року ніч у Києві (чотири градуси тепла), то вже у квітні температурні показники багатьох міст України впевнено били рекорди 70-річної давнини.
 
Не став винятком і нинішній травень: 30-градусна спека встановилася на більшій частині нашої країни, щиро даруючи людям теплу святкову погоду аж до 6 травня включно.
 
Для мешканців Києва такі температурні показники — велика рідкість. Хоча багато хто згадає, що щось подібне було одинадцять років тому, в 2007 році.
 
Тоді 30-градусна спека «тиснула» на гостей та мешканців столиці з 15 травня та до кінця весни.
 
З тих пір температура трималася у межах сезонної норми й лише зараз вирішила знову зробити сюрприз.
 
— Спека та сонце — день чудовий, — із гумором прокоментувала погоду в травні синоптик Наталія Діденко. — Східний антициклон активно підсушує атмосферу над Україною, а південні вітри приносять нам високі температурні показники. У всіх регіонах України температура повітря вночі не опуститься нижче, аніж 12 градусів тепла, а ось удень спека буде коливатися в межах 26-32 градусів за Цельсієм.
 
За словами пані Наталії, трохи свіжішим повітря буде на морському узбереж­жі, тому вже можна сміливо відкривати сезон відпусток.
 
Адже до цього часу вода у Чорному морі прогріється вже до 14-16 градусів вище нуля, а купатися в Азовському морі буде ще комфортніше, адже там вода прогріється до 17 градусів тепла.
 
Спека піде на спад лише з понеділка, а першими похолодання відчують мешканці західних областей України, де пройдуть короткочасні дощі з грозами.
 
Трохи більше пощастило центральній частині країни, а також мешканцям півдня та півночі, адже там спека протримається на пару днів довше.
 
Але поступово рятівний дощ пройдеться й по цих регіонах нашої країни, віщуючи добрий врожай зернових.
 
Посушлива погода навесні 2018 року посприяє відмінному врожаю ягід, овочів, а також фруктів, адже на півдні країни дощів не було протягом усього квітня та на початку травня.
 
Така посушлива погода дозволила всім без винятку фруктовим деревам дружно відквітнути, що буває вкрай рідко.
 
Аграрії вже пророкують удосталь персиків, абрикосів, вишень та яблук на прилавках наших магазинів. Будемо сподіватися, що й ціна на ці дари природи буде розумною та дозволить українцям сповна відновити витрачений за зиму запас вітамінів.