У фіналі Ліги чемпіонів на НСК «Олімпійський» у Києві зіграють «Реал» та «Ліверпуль»

04.05.2018
У фіналі Ліги чемпіонів на НСК «Олімпійський» у Києві зіграють «Реал» та «Ліверпуль»

У запеклому протистоянні «Роми» та «Ліверпуля» право зіграти у фіналі Ліги чемпіонів-2018 у Києві виборов англійський колектив. (Фото з сайта uefa.com.)

Наприкінці квітня, зробивши заключну зупинку у Львові, завершилося всеукраїнське турне кубків жіночої та чоловічої Ліги чемпіонів.
 
 
А в перші дні травня закінчився процес визначення всіх фіналістів в обох турнірах, вирішальні матчі яких відбудуться 24 та 26 травня в Києві.
 
 
У фіналі на стадіоні «Динамо» імені Валерія Лобановського за звання найкращого жіночого клубу Старого світу 2018 року посперечаються французький «Ліон» (до слова, чинний володар «лігочемпіонського» титулу) та німецький «Вольфсбург», які в півфінальній серії вибили з розіграшу представників Англії — «Манчестер Сіті» та «Челсі» відповідно.
 
У головному матчі чоловічої Суперліги-2018 змагатиметься також її чинний чемпіон. Загалом у столиці України мадридський «Реал» спробує втретє поспіль виграти найпрестижніший трофей клубного футболу Європи, чого, до речі, в тривалій історії чемпіонського Кубка ще жодного колективу не вдавалося зробити.
 
Багато експертів вважає, що в протистоянні з «Ліверпулем» «королівському» клубу буде не надто складно переписати футбольну історію, проте говорити про те, що результат київського фіналу відомий наперед, думається, не варто.
 
Звісно, мегазірковий статус «Реала» та його чемпіонські настрій та амбіції ні в кого не викликають сумнівів. Разом із Зінедіном Зіданом на тренерському містку, під орудою котрого, власне, мадридські футболісти виграли дві попередні Суперліги, та феноменальним Кріштіану Роналду в атакувальній ланці, на рахунку котрого не один оновлений у нинішньому сезоні ЛЧ рекорд, саме «вершкові» виглядають головним фаворитом київського фіналу.
 
Подолані ж на шляху до Києва в «плей-оф» потужні «ПСЖ», «Ювентус» та «Баварія» — яскраве підтвердження чемпіонського потенціалу команди Зідана.
 
У кожному з цих протистоянь «реалісти» напрочуд удало провели свої гостьові матчі, відтак навряд чи й на НСК «Олімпійський» відчуватимуть якийсь дискомфорт.
 
Півфінальний матч-відповідь проти «Баварії» на домашньому «Сантьяго Бернабеу» мадридці ледь не програли. Утім натиск мюнхенців «галактикос» витримали й не дозволили команді Юппа Хайнкеса вирвати путівку до фіналу.
 
«Мадридці мають дякувати своєму голкіперу Кейлору Навасу, що вони пройшли далі», — заявив після гри 73-річний наставник «Баварії», спрогнозувавши, що заключний поєдинок ЛЧ-2017/2018 буде рівним.
 
«Ліверпуль», котрий очолює інший німецький наставник — Юрген Клопп, у поточному розіграші Суперліги демонструє неабияку результативність.
 
Після матчу в Римі «Ліверпуль» побив рекорд «Барселони» (сезону 1999/2000) за кількістю забитих (46 точних ударів) за євросезон голів.
 
Відтак, думається, відси­джуватися в глухій обороні в Києві мерсісайдці точно не будуть. Головне, аби гравці «Лівера» впоралися з нервами, адже ніхто з них раніше у фіналі Ліги чемпіонів не грав.
 
Зауважимо, що в трьох пройдених раундах «плей-оф» у ворота своїх опонентів мерсісайдці забили 17 м’ячів, пропустивши при цьому у відповідь лише сім. Шість із них, до слова, «червоні» пропустили від «Роми».
 
Як і у чвертьфіналі з «Барселоною», в півфінальному протистоянні з «Ліверпулем» римляни були змушені в матчі-відповіді відігравати серйозний гандикап у три м’ячі.
 
І якби не суддівський недогляд на «Стадіо Олімпіко», після котрого ще з більшою силою почали лунати заклики до президента УЄФА Александера Чеферіна якнайшвидше відрядити на допомогу рефері відеоповтори, «Ромі», можливо, вдався б іще один не­ймовірний «камбек».
 
Але, в підсумку, запекле двоматчеве протистояння «Ліверпуля» та «Роми», котра, нагадаємо, в 1/8 фіналу турніру вибила донецький «Шахтар», завершилося мінімальною перевагою англійського колективу — 7:6, який, попри відсутність у своєму складі визнаних футбольних зірок екстра-класу, 26 травня спробує перервати кількарічне домінування «Реала» на євроарені.
 
«У Римі ми програли по ділу. Але маємо два тижні для підготовки до фіналу. Вирушимо до Києва й зробимо все можливе, аби показати себе з кращого боку», — заявив Юрген Клопп. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінали. Матчі-відповіді. «Реал» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 2:2 (Бензема, 11, 46 — Кімміх, 3; Родрігес, 63; перша гра — 2:1). «Рома» (Італія) — «Ліверпуль» (Вел. Британія) — 4:2 (Мілнер, 15 (у свої ворота); Джеко, 52; Найнгголан, 86, 90+4 (пен.) — Мане, 9; Вейналдум, 25; 2:5).