В анексованому Криму молодь насильно змушують служити в армії Росії

17.04.2018
В анексованому Криму молодь насильно змушують служити в армії Росії

Хлопці, тікайте з Криму, доки вас не відправили в Донецьк або в Дамаск.

Понад сотню жителів півострова вже притягнули до адміністративної відповідальності за порушення військового обліку, а ще шестеро громадян постали перед судом та понесли кримінальну відповідальність за відмову служити в російській армії.
 
 
Підконтрольний Кремлю суд оштрафував на 25 тисяч російських рублів мешканців Сімферопольського, Джанкойського та Красногвардійського районів.
 
 
У 2018 році окупаційна влада запланувала призвати 2 тис. 300 кримчан на службу до лав армії Російської Федерації. Весняний призов почався 1 квітня та триватиме до 15 липня.
 
 
Окупанти вперше за чотири роки зважилися відправити кримчан на службу до ракетних військ стратегічного призначення РФ.
 
— Ці дії абсолютно протизаконні, адже Росія на міжнародному рівні визнана державою-окупантом, — пояснює співробітник Моніторингової місії ООН із прав людини в Україні Андрій Андросов. — Призов на військову службу та пропаганда служби в армії Росії чітко порушує 51-шу статтю 4-ї Женевської конвенції, яка забороняє призов жителів окупованих територій та будь-яку пропаганду вступу до лав армії.
 
Незважаючи на порушення міжнародного права, за весь термін окупації до лав армії РФ призвали не менше 10 тис. кримчан.
 
Найбільший протест у молодих призовників викликає те, що їх відправляють служити до армії в Росію (Ростовська область, Краснодарський Край, Підмосков’я).
 
За словами секретаря Ради національної безпеки та оборони України Олександра Турчинова, Москва стягує військову техніку до Криму, намагаючись зробити з півострова військову базу.
 
Це свідчить про те, що російський агресор готує потужний військовий потенціал у Криму не тільки для того, щоб захищати там свою присутність.
 
— Держдума Росії в першому читанні прийняла законопроект про військовий призов, який дозволяє російським силовикам притягувати кримських студентів українських вишів до кримінальної відповідальності, — обурений експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов. — Ми будемо радити молоді або йти на альтернативну цивільну службу, або покинути Крим та виїхати на материкову частину України.
 
Представники міжнародних організацій у Криму констатують, що громадяни України, які мешкають на тимчасово окупованих Росією територіях, піддаються адміністративному тиску та кримінальному переслідуванню за відмову служити в чужій армії.
 
Це пряме порушення Женевської конвенції IV та Римського статуту Міжнародного кримінального суду (МКС).
 
Адже навіть після сплати великого штрафу та відбуття кримінального покарання людей усе одно змушують відслужити рік в армії Російської Федерації.
 
Співробітники прокуратури АРК просять усіх мешканців півострова повідомляти про факти отримання повісток до лав армії країни-агресора, а також про факти порушення кримінальних справ або іншого притягнення до відповідальності за відмову від проходження служби в російській армії.
 
Звертатися до відомства зі скаргами про факти такого примусу можна усно за телефоном: (044) 569-73-57 або в письмовому вигляді на електронну пошту: [email protected]
 
Українські правозахисники продовжують працювати над тим, щоб за підтримки міжнародної спільноти та урядів демократичних країн домогтися від Росії припинення військового призову у Криму. 
 
Тимчасово розроблено цілу низку рекомендацій для кримчан про те, як не стати жертвою кримінального переслідування за ухилення від служби в армії РФ.
 
Із цією метою рекомендується отримати відстрочку, довідку про непридатність для служби в армії від медиків або змінити місце проживання, попередньо знявшись із військового обліку.
 
Надсилати фото- та відеоматеріали, що підтверджують факти насильницького призову громадян України на військову службу в Криму, можна за адресою: [email protected]. Правозахисники обіцяють безкоштовно надати консультацію та допомогу з цього питання.