Зробив країну членом НАТО і пережив замах росіян: що відомо про майбутнього президента Чорногорії

17.04.2018
На президентських виборах у Чорногорії, які відбулися минулої неділі, перемогу вже у першому турі здобув багаторічний лідер цієї країни Міло Джуканович.
 
За попередніми даними, лідер правлячої Демократичної партії соціалістів набрав понад 53% голосів виборців.
 
Його головний суперник, бізнесмен Младен Боянич, заручився підтримкою понад 33% виборців.
 
Незважаючи на те, що Боянич є безпартійним і висувався як незалежний кандидат, його підтримали всі опозиційні сили Чорногорії, які виступають проти євроінтеграції та за союз iз Сербією і Росією.
 
Сам Боянич обіцяв дружити з Сербією і Росією, але продовжувати курс країни на європейську інтеграцію. 
 
Кандидат опозиційного союзу Младен Боянич казав, що хоче відправити Джукановича в політичне минуле.
 
Незадовільна економічна ситуація в країні, корупція і високий рівень організованої злочинності, загроза свободі слова, застій в укріпленні верховенства права — це лише частина з довгого списку закидів, на які вказують суперники Джукановича.
 
Усього за посаду глави держави боролися сім кандидатів. Одна з особливостей цих виборів у тому, що вперше на президентську посаду претендувала жінка.
 
Це Драґія Вуксанович, яку висунула опозиційна Соціал-демократична партія. Вона посіла третє місце з підтримкою 4% виборців.
 
Президент Чорногорії обирається всенародним голосуванням на п’ятирічний термін. Остаточні результати виборів оголосять через кілька днів.
 
Міло Джуканович керує Чорногорією майже незмінно з 1991 року. Колишній комсомольський діяч зробив блискучу кар’єру вже в молоді роки за сприяння тодішнього югославського лідера Слободана Мілошевича.
 
Він привів Чорногорію до незалежності, при ньому маленька країна з населенням у 650 тисяч громадян вступила до НАТО. Тепер Чорногорія очолює чергу на вступ до Євросоюзу. 
 
Міло Джуканович з 1991 року п’ять разів ставав прем’єр-міністром, був міністром оборони, а також мав один президентський термін, у 1998—2002 роках.
 
За часів президентства Джукановича прем’єром був Філіп Вуянович, який потім став президентом.
 
ЗМІ часто проводили паралель між чорногорським президентом і прем’єром та їхнiми російськими колегами — Путіним і Медведєвим, які змінювали один одного на найвищих керівних посадах.
 
Джуканович лише останні два роки не обіймав владної посади у цій балканській країні. Після голосування в неділю 56-річний Джуканович заявив журналістам: «Я переконаний, Чорногорія доведе, що вона міцно тримається на шляху європейського розвитку».
 
У листопаді 2016 року в Чорногорії заявили, що «російські націоналісти» планували вбити прем’єра Джукановича.
 
Як стверджували ЗМІ, члени угруповання діяли під контролем генерала Братислава Дікіча, відомого своєю проросійською позицією.
 
За словами спецпрокурора Чорногорії Мілівоє Катніча, зловмисники таким чином хотіли перешкодити вступу Чорногорії до НАТО.
 
Торік у червні Чорногорія офіційно стала 29-м членом Альянсу.