Більшість переможців німецької музичної премії ЕХО виявилась мігрантами

17.04.2018
Більшість переможців німецької музичної премії ЕХО виявилась мігрантами

Можливо, Ангела Меркель і мала рацію, відкриваючи кордони Німеччини для мільйонів нових мігрантів.
 
 
Таке спало на думку під час перегляду церемонії вручення найвищих музичних нагород Німеччини за 2017 рік ЕХО.
 
 
Ця німецька музична премія була заснована ще 1963 року, але свою теперішню назву ЕХО здобула лише 1992 року, щоб бути схожою на американську «Греммі».
 
 
Втім вона має суттєву відмінність від «Греммі»: лауреатів заокеанської премії визначає Академія грамзапису, а німецької — цілком реальні і конкретні дані про кількість продажів альбомів та інших цифрових записів конкретного виконавця чи колективу.
 
Церемонію з Берліна минулого тижня транслював на Європу через супутник німецький телеканал VOХ.
 
Вражає те, наскільки велика кількість цьогорічних лауреатів премії (як і в попередні роки) народилася за межами Німеччини чи походить з емігрантських родин. Назву лише переможців у головних категоріях.
 
Краща виконавиця у найпопулярнішому в Німеччині стилі «шлягер» (мелодійні пісні з маршовим ритмом) Хелена Фішер народилася в Росії й звалася Оленою, а «Кращий поп-виконавець» Марк Фостер походить з родини польських емігрантів під іменем Марек Чвертня.
 
«Кращий виконавець у стилі хіп-хоп» Фарід Банг народився в Мелільї, іспанському анклаві в Африці, він араб марокканського походження на ім’я та прізвище Фарід Хамед Ель Абделлауї, а в категорії «Національна премія критиків» здобула перемогу співачка з родини хорватських емігрантів Хайті.
 
До речі, вихідцем з родини хорватських емігрантів є і теперішнія одна з найуспішніших співачок Німеччини Ванесса Май (справжнє прізвище — Мандекич).
 
Одним із ведучих церемонії, поруч із уже згаданим поляком Марком Фостером, був співак Реа Гарві — вихідець з Ірландії. 
 
Якщо поглянути ширше на верхівку німецької музичної сцени, то одним з провідних музичних продюсерів, а також композитором і виконавцем у стилі реп є син емігранта з Судану Самі Делюкс (справжнє прізвище Сорге), одним з найуспішніших співаків країни — Андреас Бурані (народжений в Єгипті, але всиновлений німецькою подружньою парою).
 
Найуспішнішим серед публіки колективом є The Kelly Family — фолк-рок-поп група у складі членів однієї сім’ї (9 братів і сестер) родом зі Сполучених Штатів. Група видала близько 40 музичних альбомів та є найбільш вдалим комерційним проектом ФРН. 
 
Перелік можна продовжувати, але обмежимося тим, що представлена на фото найуспішніша виконавиця німецької попси Хелена Фішер народилася 1984 року у Красноярську в родині поволзьких німців, яких запросила до Росії ще у середині ХVIII століття цариця Катерина ІІ.
 
Грати б їй там і далі на балалайці, як вона це часом демонструє на німецькому телебаченні, якби Михало Горбачов 1988 року не підняв «залізну завісу» і всі поволзькі німці майже одночасно втекли з «матушкі Расєї» на історичну батьківщину.