Президентська рада ФІДЕ знову закликала підсанкційного Ілюмжинова піти у відставку

11.04.2018
Президентська рада ФІДЕ знову закликала підсанкційного Ілюмжинова піти у відставку

Раніше соратники — Георгіос Макропулос i Кірсан Ілюмжинов — тепер по різні сторони «барикад». (Фото з сайта www.chess.com.)

Після того, як у 2015 році президент Міжнародної федерації шахів Кірсан Ілюмжинов потрапив до санкційного списку мінфіну США, його колеги неодноразово намагалися підштовхнути до того, аби він залишив керівну посаду.
 
 
Днями відбулася вже третя подібна спроба, на яку багаторічний очільник ФІДЕ знову відповів відмовою.
 
 
«Не дочекаються моєї відставки! Я не збираюся у відставку. Заява президентської ради ФІДЕ спрямована на те, щоб вибити мене з президентської гонки. Я балотуватимуся. Якщо я планував перед виборами відвідати 30-40 країн, то тепер відвідаю 70-80 країн. Ця заява мене лише підбадьорила», — заявив Ілюмжинов.
 
Опинившись під санкціями США за свою зустріч з опальним президентом Сирії Башаром Асадом, очільник світових шахів тепер змушений відбивати наступ конкурентів, які прагнуть продертися в «шахові королі».
 
Уже не перший рік опоненти Ілюмжинова наголошують, що перебування його прізвища в «чорному списку» фінансових служб США ставить під загрозу нормальне функціонування Міжнародної федерації шахів.
 
При цьому сам очільник ФІДЕ наголошує, що цей факт жодним чином не впливає на фінансове здоров’я шахового світу.
 
«Усі призові виплачуються вчасно й у повному обсязі», — апелює до опонентів Ілюмжинов.
 
Черговий заклик — загалом, уже третій за ліком — залишити керівну посаду в ФІДЕ пролунав на адресу Ілюмжинова під час проведення Генеральної асамблеї Міжнародної федерації шахів у Мінську. 
 
Одразу 16 членів керівного органу ФІДЕ виступили зі зверненням до чинного її очільника з закликом негайно піти у відставку.
 
Мовляв, організація зіштовхується з серйозними труднощами при виконанні фінансових зобов’язань перед шаховим співтовариством, і це погано позначається на нашій репутації і підриває довіру до нас.
 
Новий наступ на Ілюмжинова, котрий iз 1995 року незмінно обіймає посаду президента ФІДЕ, розпочався після того, як у відомому швейцарському банку UBS заявили, що до 30 квітня всі дійсні європейські рахунки Міжнародної федерації шахів будуть закриті.
 
Але Ілюмжинов непохитний: «У відставку не піду. Рішення президентської ради ФІДЕ є абсолютно політичним і таким, що не має ніякого відношення до шахів, а їхній заклик ґрунтується на безпідставних санкціях, введених проти мене Мінфіном США в 2015 році».
 
Ілюмжинов переконує, що весь цей галас навколо його відставки генерується одним із кандидатів на пост президента ФІДЕ — чинним віце-президентом Георгіосом Макропулосом.
 
«Він також планує брати участь у виборах, тому й розгорнув активну діяльність проти мене. Я нормальний, я фізично здоровий i сповнений сил. Моя мета — аби мільярди людей грали в шахи. Саме для цього я й знову йду в президенти», — заявив чинний голова Міжнародної федерації шахів. 
 
Зауважимо, що чергові вибори президента ФІДЕ мають відбутися на Генеральній асамблеї цієї організації восени в Батумі.