У Мінську домовилися про спрощений режим на КПП під час святкових і поминальних днів

06.04.2018
Під час поминальних днів пропуск цивільного населення через контрольно-пропускні пункти на лінії зіткнення буде спрощено.
 
Таке рішення прийняли 4 квітня на засіданні Тристоронньої контактної групи з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі.
 
За словами спецпредставника ОБСЄ в ТКГ Мартіна Сайдіка, це зробили для того, щоб мешканці Східної України могли безперешкодно й безпечно відвідати церкви та кладовища.
 
В цей час на всіх КПП посилять присутність незалежних спостерігачів.
 
Час роботи КПП також збільшиться: вони почнуть роботу на годину раніше, а закінчать на годину пізніше.
 
Представник ОБСЄ закликав сторони зберігати режим тиші на час так званого «Великоднього перемир’я». Цей період триватиме 40 днів.
 
Попри заклики до тиші, впродовж 3-4 квітня бойовики 63 рази порушили режим припинення вогню. Гаряче було як на Донецькому, так і на Луганському напрямках.
 
Унаслідок ворожих обстрілів одного нашого військовослужбовця поранено. 
 
Також на засіданні Три­сторонньої групи українська сторона заявила про готовність передати РФ 23 росіян, що перебувають в українських тюрмах, в обмін на українських політв’язнів, яких утримують у тюрмах РФ. Тепер Україна очікує на реакцію та відповідь російської сторони.
 
Про це повідомила у своєму «Фейсбуцi» представниця України в підгрупі з гуманітарних питань ТКГ Ірина Геращенко.
 
«Звичайно, ми порушували питання звільнення бранців, що в тюрмах РФ, і з окупованих територій. Тут ми готові до найширшого здорового компромісу, за винятком неприйнятних позицій, як-то звільнення «беркутівців» тощо», — зазначила Геращенко.
 
Наступна зустріч у Мінську відбудеться за два тижні. До цього часу Україна сподівається просунутися в питанні обміну заручниками.