Квітневий потоп: від великої води потерпають на Сумщині, Полтавщині та Харківщині

04.04.2018
Квітневий потоп: від великої води потерпають на Сумщині, Полтавщині та Харківщині

Усе пливе, усi пливуть. (Фото з сайта nv.ua.)

Найбільше постраждало від весняної повені 48-тисячне місто Охтирка на Сумщині, вулиці якого за одну ніч перетворилися на водні канали.
 
 
Як повідомили у міськвиконкомі, причиною надзвичайної ситуації став прорив саморобних шлюзів гідротехнічного спорудження, що розташоване у селі Вербне.
 
 
Вода зi ставка вийшла з берегів і затопила майже половину райцентру. Першими на допомогу містянам прийшли поліцейські.
 
 
«Головним завданням правоохоронців було не допустити у таких умовах смертей чи травматизму потерпілих, — йдеться у повідомленні, — забезпечити рух на дорогах та громадський порядок, запобігти мародерству та крадіжкам». 
 
Удень до роботи приступили бригади Держслужби з надзвичайних ситуацій, які, підпливаючи до будинків на човнах, допомагали людям вибратися з водяної пастки. Усього було евакуйовано понад 60 осіб.
 
Дехто з них знайшов притулок у родичів, інших розселили у міській лікарні та готелі. Трьом літнім людям довелося надавати медичну допомогу.
 
Постраждала й інфраструктура міста: повінь знеструмила 10 трансформаторних підстанцій, унаслідок чого без світла лишилися близько тисячі споживачів.
 
Аби уникнути аварій, газові служби в районах підтоплення тимчасово припинили подачу блакитного палива. 
 
Рятувальникам довелося вивозити на човнах і жителів приватних будинків у селах Котелевського та Зіньківского районів Полтавщини.
 
Від повені постраждали окремі мікрорайони Полтави та Миргорода, рятувальникам довелося відкачувати талу воду в Решетилівці, Диканьці, Великій Багачці, Шишаках та інших населених пунктах.
 
Неабияк постраждали і великі автомагістралі. В районі Пирятина справжня річка утворилася на трасі Київ—Харків, що сповільнило рух транспорту.
 
На Полтавщині під воду «пішли» дороги Суми—Полтава і Кролевець—Конотоп—Ромни—Пирятин.
 
Сюди вивели спеціальну техніку, щоб укріпити узбіччя й засипати розмиті ділянки кам’яним матеріалом. 
 
Ситуацію на Харківщині рятувальники називають складною, проте контрольованою. Найбільшу тривогу викликала дамба ставка, розташована у селищі Коломак.
 
Її руйнування могло б призвести до затоплення значної території населеного пункту.
 
Аби цього не сталося, бійці ДСНС укріпили споруду мішками з піском. Зрештою воду довелося відкачувати з домоволодінь лише на кількох вулицях.
 
Аналогічна робота проводилася по селах Валківського, Нововодолазького, Харківського районів.
 
У селищі Південне, наприклад, водні потоки ринули із засніжених полів, затопивши подвір’я низинної частини населеного пункту.
 
У самому Харкові від повені постраждали приватні будинки, розташовані у Холодногірському, Новобаварському та Київському районах.
 
Сюди не раз виїжджали рятувальники разом із комунальними службами для відкачування води помпами. 
 
Найближчим часом ситуація з весняною повінню в Україні, швидше за все, лишатиметься непростою. Є ризик виходу з берегів річок Тиса та Латориця на Закарпатті, а також Дунаю в районі Вилкового і порту Рені на Одещині.