Пташине царство: чому корисні синички і чи стало менше снігурів

04.04.2018
Пташине царство: чому корисні синички і чи стало менше снігурів

Ігор Землянський. На сторінці — ним намальовані птахи.

В Україні традиційно з давніх-давен святкують пробудження природи і приліт перших птахів іще 9 березня.

 

Я завітала до Ігоря Землянських, орнітолога, художника, який мешкає у селі Вороньків Бориспільського району Київщини, щоб поговорити про перелітних птахів і тих, кого називають вісниками весни; про те, які птахи зимують у наших краях і чи варто тримати їх у неволі... 

 

Вдома в Ігоря завжди багато птахів. У різні часи у його домашньому зоопарку жили шишкарі, круки, снігурі, шпаки, дятли, перепілки, щиглики, омелюхи, граки, галки, ворони, дикі гуси, фазани, лелеки, сови...

 

Ігорю приносять пташенят, що випали з гнізда, поранених, яких він доглядає і випускає у природу.

Проте деякі птахи після травм та життя у клітці вже не можуть жити на волі. Орнітолог вивчає їхні повадки, ближче знайомиться з кольоровою гамою оперення і досконало відтворює пернатих друзів на своїх картинах.

Зозуля і стрижі-серпокрильці — поки не буде буйного листу — не з’являться

— Ігоре, які птахи повертаються до нас навесні першими? 
 
— Найперші, звичайно, шпак, польовий жайворонок. Вони виживуть, коли вже є проталини на водоймах, а зерном, насінням бур’яну перебиваються. У нас зимують граки із центральної Росії (це визначається завдяки кільцюванню). А власне наші граки, як і дикі сірі гуси, також прилітають одними з перших.
 
Ранньою весною у нас можна побачити й інші види гусей, тундрових, які не гніздяться, а лише пролітають через нашу територію; це — гуменник, білолоба гуска і мала білолоба гуска. Наприкінці березня — на початку квітня йде друга хвиля мігрантів з основним складом. Це лелеки, ластівки, синьошийки, вівчарики, кропив’янки, кам’янки, очеретянки, родини дроздових і плавкових... Видовий склад дуже великий. Але є види птахів, які чекають листя на деревах. Зозуля, вивільга, сорокопуди, стрижі-серпокрильці поки не буде буйного листу, не з’являться.
 
— Які птахи зимують у наших місцях?
 
— Є птахи північних районів, які не гніздяться, а лише зимують у нас. Це снігурі, омелюхи, чечітки, чижі. Серед хижих птахів найчастіше зустрічається зимняк. Іноді, не щороку, можна зустріти горіхівку із родини воронових...
 
— Чому в дитинстві ми бачили багато снігурів, а зараз цього птаха майже не видно?
 
— Відповідь одна: у дитинстві ми дивилися... Я й сьогодні бачив снігурів. Їх не менше зараз. Якийсь рік їх дуже багато у наших місцях, якийсь — менше. Вони можуть трохи оминути ті чи інші території. Але є два способи бачити птаха, якого хочеш: перший — знати його голос, по голосу знайдеш, а другий — знати, що вони їдять, на яких деревах тих же снігурів можна бачити (горобина, ясен). Горобина швидко закінчується, бо її омелюхи і дрозди збивають усю, залишається для снігурів насіння ясена. Снігурі, чижики гніздяться в ялинових лісах: непомітне маленьке гніздечко в’ють високо на дереві. У нас немає ялинових лісів, тому пташенят вони висиджують на півночі, є і в Карпатах.
 
— Які птахи найдалі відлітають на зиму з наших країв?
 
— Найдалі, до Південно-Африканської Республіки, летять ластівки, білі лелеки, стрижі-серпокрильці, зозуля, вивільга, дрібні дроздові птахи: соловейки, синьошийки. Летять морем, де сісти нікуди, та й Сахара нічим не краща від моря, сильні вітри... Море птахи намагаються оминути, але навіть невеликі ділянки води — ризик: торкнувшись води, сухопутний птах часто приречений...
 
— Ви якось розповідали, що зимувати залишається частина шпаків. А їх відносять до перелітних птахів.
 
— Тенденції того, що птахи не мігрують, усе більше помітні. Раніше, мабуть, усі шпаки відлітали. Говорять, що впливає потепління клімату... Я ж більше схиляюся до того, що вони мають більшу екологічну пристосованість, оскільки шпаки всеїдні, розумні. Це стійкий вид, його чисельність за останні десятиліття зросла у декілька разів. Можливо, кращою стала кормова база, їх можна зустріти на смітниках і фермах. Я спостерігав за шпаками навіть у 30-градусний мороз! Взагалі, морози переважній більшості птахів не страшні, птахи відлітають від нестачі корму. Іноді краще птахи зимують у неволі, а на природі можуть загинути від голоду.

Можна вдома тримати солов’я

— Кажуть, що соловей у неволі не співає...
 
— Це неправда. Досвідчені аматори можуть тримати вдома солов’я. Потрібен правильний догляд. Він швидко, через кілька днів, починає співати. Але спів наскільки сильний, що можна й оглухнути; мало хто й витримає. Але можна трохи потримати, послухати, поспостерігати і випустити, щоб не звик до неволі, не втратив тонус м’язів. Доведено, що він після цього ще не раз може створити пару. А я не тримав соловейка ніколи. От жаль-таки. Ловив, кільцював і відпускав.
 
— Правда, що поменшало у природі солов’їв?
 
— Я цього не помітив. Солов’ї прилітають десь наприкінці квітня і відразу починають співати. У нас за городами живуть солов’ї. Вони люблять, щоб було багато вологи і бур’янів, особливо — кропиву, ожину, кущі. В’ють гніздо переважно біля ставка чи річки.
 
— Якщо птаха потримати у неволі, то у нього м’язи атрофуються і він відвикне від волі...
 
— Відвикає. Наприклад, ластівку можна тримати у неволі, але годувати її лише комахами. Вона дуже багато літає, їй потрібен цей тонус м’язів, оперення в ідеальному стані, бо ластівка — літун. Тобто тримати її дуже ризиковано, і випустити на волю вже не можна, бо вона не втече від хижака. А дику качку випустити після неволі менш ризиковано, житиме десь в очереті, ховатися вона вміє, корму достатньо. Але загалом птахи відвикають шукати і корм та швидко реагувати на хижака. 
 
— Ви тримаєте птахів для дослі­джень, виходжуєте поранених. А чи варто тримати птаха в клітці просто для забави?
 
— Здорового птаха краще у неволі не тримати. Інша справа — інвалід, вигодуване пташеня... У досвідченого любителя, при правильній годівлі і кормах, добре витримують життя у клітці снігурі, чижики, щиглики, чечітки... Можна тримати більшість птахів у неволі. Сприйняття неволі птахом не таке, як думає людина. Іноді умови створені хороші, то птах може розмножуватися і проживе довше, ніж на волі, де його повсюди очікує небезпека. 
 
— А яких птахів у нашій місцевості меншає?
 
— Є вразливі види. І навіть серед хижаків. Дрохв мало, вони у нас не гніздяться, а ще після війни такі випадки були... Але не так все погано. Занедбаність полів, наприклад, для країни це горе, але для тварин, птахів — це прекрасно. Утворюється майже цілина, чисельність багатьох рідкісних птахів поволі зростає: чорні лелеки, сірий журавель, підорлики, сови.
 
— Які птахи найбільш бажані у саду? Як їх привабити?
 
— Дуже корисні синички. Шпаки приносять і користь, і шкоду для садівника. Корисні птахи з родини кропив’янкових, вівчариків, мухоловок. Синичку можна привабити, повісивши дуплянку, але там може оселитися горобець. Птахи обирають місця, де вити гніздо, полювати на комах... Проте й горобці приносять чимало користі у саду, особливо коли вигодовують малих пташенят: вони годують їх комахами, жуками, гусінню. Коли горобці підростають, то харчуються переважно зерном, кормом домашньої птиці. Шкода і користь — це поняття для людини, у природі потрібно все. І якщо якогось птаха кількість більшає, значить, це потрібно, бо природа — єдиний механізм.
 
Дятли найбільш осілі серед наших птахів. Вони живуть недалеко від людей, у садах. Коли дятел робить собі дупло, то тут же вселяється, і шпак або інший птах на його житло не зазіхатиме. На другий сезон дятел робить інше дупло для свого гнізда, а те — дарує. Така його функція у природі: скільки років життя — стільки й дупел у дятла.