Зустрічають по обкладинці: в Україні оберуть найкрасивіші книги

04.04.2018
На початку літа, 2 червня, в Україні оберуть найкрасивіші книги року. Конкурс на найкращий книжковий дизайн уже втретє ініціює та проводить Goethe-Institut в Україні разом з VIII міжнародним фестивалем «Книжковий арсенал» та культурно-видавничим проектом «Читомо». Підтримку проекту здійснюють Франкфуртський книжковий ярмарок і фонд Buchkunst. 
 
«Ми очікуємо в цьому році багато якісних і цінних книг з естетичним та інноваційним оформленням, — говорить директорка Goethe-Institut в Україні Беате Кьолер. — Ще три роки тому ми тільки мріяли про те, щоб українські книги були виставлені серед найкрасивіших книг світу на Франкфуртському книжковому ярмарку. Я вважаю, що цей конкурс має безпосередній вплив на появу нових амбітних видавництв, мистецькі та новаторські видання яких є важливою альтернативою масовому продукту».
 
«Восени 2018 року переможців конкурсу на кращий книжковий дизайн покажуть на українському національному стенді у Франкфурті, — каже керівниця «Мистецького арсеналу» Олеся Островська-Люта. — Потім ці видання ввійдуть до колекції «Найкрасивіші книги світу», яку формує Фонд «Мистецтво книги» та презентує на Лейпцизькому книжковому ярмарку. Приємно, коли книжки, які перемагають у нашому конкурсі, потім відзначають на найважливіших конкурсах світу.Так, книжки «Голосно, тихо, пошепки», «Я так бачу» творчої майстерні «Аґрафка» перемогли в номінації нон-фікшн для дітей у Bologna Ragazzi 2018 — однієї з найпрестижніших нагород у галузі дитячої літератури в світі. Це свідчить, що ми думаємо і рухаємося в унісон зі світом».
 
До 22 травня українські видавництва можуть подавати на конкурс книжки, створені українськими дизайнерами чи ілюстраторами та надруковані в період з квітня 2017-го по травень 2018-го. До 1 травня книги треба зареєструвати через онлайн-форму. Видання мають подаватися на конкурс вперше. Одне видавництво може подати на конкурс до 5 книжок.