«Будівельник» сенсаційно припинив боротьбу за звання чемпіона Суперліги

04.04.2018
«Будівельник» сенсаційно припинив боротьбу за звання чемпіона Суперліги

«Дніпро» — головний фаворит чемпіонської гонки — з труднощами переграв останню команду «регулярки». (Фото з сайта fbu.kiev.ua.)

Швидко й, кажучи футбольною мовою, в одні ворота пройшла чвертьфінальна стадія «плей-оф» чоловічої суперліги.
 
 
У кожній iз чотирьох пар ви­значення переможця відбулося в максимально короткий час — у двох матчах.
 
 
Саме стільки поєдинків, згідно з регламентом, потрібно було виграти учасникам чвертьфінальних пар для участі в наступному раунді турніру, де «Дніпро» змагатиметься з «Хіміком», а «Черкаським мавпам» протистоятиме «Миколаїв».
 
Дивно, але серед четвірки півфіналістів немає переможця попереднього чемпіонату країни — «Будівельника», котрий, маючи в 1/4 фіналі третій сіяний номер, сенсаційно програв баскетболістам iз Миколаєва.
 
Що сталося з третьою командою регулярного сезону, котра в «серії на виліт» не спромоглася виграти в скромнішого за себе суперника жодного матчу, збагнути важко.
 
Незадовго до старту «плей-оф» «Будівельник» аж ніяк не демонстрував ознак ігрового занепаду.
 
В останньому матчі «регулярки» підопічні Володимира Коваля здобули трудову перемогу над «Хіміком».
 
Натомість до першого поєдинку 1/4 фіналу «гладіатори» підійшли в розібраному стані й, як наслідок, програли «Миколаєву» на власному паркеті 19 очок.
 
Можливо, не кращим чином на чемпіонів минулого сезону подіяв переїзд iз Палацу спорту до «Меридіана», проте говорити, що ігровий майданчик останнього є чужим і незнайомим для «будівельників», теж не варто.
 
Наставник «Будки» ви­знав, що «мінус 19» — результат повної відсутності боротьби його підопічних на майданчику «Меридіана».
 
На поєдинок у Миколаєві столичні баскетболісти налаштувалися відповідальнiше, але й там узяти гору не змогли, чим неабияк здивували всю баскетбольну спільноту країни.
 
«Вітаю «Миколаїв» iз виходом до півфіналу, — сказав після повторної невдачі Володимир Коваль. — На відміну від першого матчу, ми проявили характер, але через низький відсоток влучань та високе нервове напруження не змогли успішно провести кінцівку гри й зрівняти рахунок у серії».
 
Тепер, вибивши з розіграшу третю команду регулярного чемпіонату, на «корабелів» чекає зустріч iз колективом, який має у «плей-оф» другий номер посіву.
 
Чекати, що й у півфіналі підопічним тренера Володимира Поляха вдасться сенсація, доволі наївно, адже їхній майбутній суперник — «Черкаські мавпи» — в нинішньому сезоні налаштовані вельми рішуче.
 
На відміну від «Будівельника», котрий наприкінці «регулярки» трохи здав і дозволив черкаським баскетболістам обійти себе, підопічні Максима Міхельсона обертів не збавляють. Навпаки.
 
У першому матчі нинішнього «плей-оф» (у чвертьфіналі черкащанам протистояв харківський «Політехнік») капітан «мавп» Олександр Кольченко встановив рекорд результативності поточного чемпіонату, набравши 40 очок.
 
А от у іншій півфінальній парі може зав’язатися напружена боротьба. І хоча в сезоні-2017/2018 «Хімік» не виграв у «Дніпра» — головного фаворита чемпіонської гонки — жодного поєдинку, перебування южненців у безпосередній близькості до «золотої серії» може надихнути чинних віце-чемпіонів на те, аби піднести дніпрянам кілька сюрпризів.
 
Приміром, останній команді «регулярки» — «Запоріжжю» — вдалося дати справжній бій підопічним Дениса Журавльова, котрі не без проблем подолали чвертьфінальний бар’єр. Проте зрозуміло й інше.
 
З кожним наступним раундом баскетболісти «Дніпра» неодмінно додаватимуть у своїй грі, адже без раціонального розподілу сил успішно про­йти весь турнірний шлях доволі складно. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліга. «Плей-оф». Чвертьфінали (серія до двох перемог). «Дніпро» — «Запоріжжя» — 82:78, 85:82. «Черкаські мавпи» — «Авантаж-Політехнік» — 128:89, 104:80. «Будівельник» — «Миколаїв» — 63:82, 50:53. «Хімік» — БІПА — 80:69, 96:86.