Російські сліди: Велика Британія може повторно розслідувати 14 загадкових смертей

14.03.2018
Російські сліди: Велика Британія може повторно розслідувати 14 загадкових смертей

Крім Скрипалів, від отрути в Британії постраждало загалом 20 осіб. (Фото з сайта slovoidilo.ua.)

Прем’єр-міністр Великої Британії під час виступу в понеділок у Палаті громад заявила, що «є дуже ймовірним», що у справі отруєння двох росіян у Солсбері замішана Росія.

Представляючи парламентарiям найновішу інформацію про слідство у зв’язку з цією справою, Тереза Мей наголосила, що в Солсбері використано субстанцію, виготовлену в Росії.

«Це була або безпосередня операція росіян проти нашої країни, або росіяни втратили контроль над цією речовиною», — наголосила прем’єр, додаючи, що британське МЗС викликало у зв’язку з цим посла РФ у Лондоні, вимагаючи від нього пояснень.

Прем’єрка дала Росії часу до середи, аби відповісти на серйозні звинувачення у терористичній діяльності на території іншої держави.

Окрім Скрипалів, отруєння діагностовано в 20 громадян Великої Британії, один iз них, поліцейський, перебуває у важкому стані.

«Росія продовжує бути безвідповідальною силою дестабілізації у світі»

Нагадаємо, в неділю, 4 березня, до лікарні в Солсбері привезли двох росіян: Сергія і Юлію Скрипалів.
 
Їх було отруєно високотоксичною речовиною. Досі триває боротьба за їхні життя.
 
Протягом багатьох років Сергій Скрипаль був подвійним агентом. Працюючи для російської військової розвідки, він переказував інформацію британській MI6.
 
2006 року його було арештовано в Росії і засуджено до 13 років ув’язнення. Чотирма роками пізніше, у ході обміну шпигунів, він опинився у Великій Британії.
 
Західні союзники Великої Британії підтримали країну в конфлікті з Росією після того, як Лондон звинуватив останню в причетності до отруєння колишнього розвідника ГРУ.
 
«Ми згодні, що відповідальні — як ті, хто вчинив злочин, так і ті, хто його замовив, — мають бути покарані. Ми солідарні з нашими союзниками в Об’єднаному Королівстві та будемо продовжувати тісно координувати нашу реакцію», — заявив у понеділок, 12 березня, державний секретар США Рекс Тіллерсон, слова якого цитує агенція «Франс Пресс».
 
Тіллерсон додав, що не може бути виправдання таким нападам — «замаху на вбивство приватної особи на території суверенної держави».
 
«Від України до Сирії, а тепер і Великої Британії, Росія продовжує бути безвідповідальною силою дестабілізації в світі, діючи з відкритим нехтуванням суверенітету інших держав і життями їхнiх громадян», — сказав держсекретар США. 
 
Перед тим як зробити заяву, Тіллерсон подзвонив своєму британському колезі — міністру закордонних справ Борису Джонсону, щоб обговорити це отруєння.
 
Рекс Тіллерсон погоджується з оцінкою Мей, що при отруєнні Скрипаля була використана нервово-паралітична речовина військового типу виробництва Росії класу «Новачок».
 
«Схоже, що це, очевидно, речовина з Росії», — сказав Тіллерсон, але додав, що не знає, чи вона була застосована з відома російської влади.
 
Президент Франції Еммануель Макрон також домовився із британською прем’єр-міністром Терезою Мей про координацію дій між двома країнами в розслідуванні отруєння.
 
У прес-службі Мей повідомили, що політики обговорили «широкі схеми агресивної російської поведінки і погодилися, що було би важливо продовжувати діяти спільно з союзниками для її вирішення». Занепокоєність щодо отруєння Скрипаля висловили й у Північноатлантичному альянсі.
 
«НАТО підтримує зв’язок iз владою Великобританії з цього питання», — заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Список дивних смертей 

Це не перший замах російських агентів на життя противників Кремля, які мешкають у Великій Британії, але перший, що викликав такий широкий резонанс у колі лідерів Заходу.
 
У британському парламенті вимагають провести повторне розслідування одразу чотирнадцяти загадкових смертей на території Об’єднаного Королівства.
 
Ці смерті «не були сприйняті поліцією Великої Британії як підозрілі, але, за повідомленнями, були ідентифіковані розвідкою США як потенційно пов’язані з російською владою», йдеться у депутатському зверненні до МВС країни. 
 
У парламентському запиті вочевидь йдеться про велике дворічне журналістське розслідування видання Buzzfeed, що вийшло в червні минулого року.
 
У тому матеріалі видання розповідало про загибель 15 осіб на території Великобританії з вересня 2003-го по травень 2016 року.
 
У всіх цих випадках американська розвідка підозрює причетність російських спецслужб або мафіозних угруповань, стверджується у статті.
 
Йдеться про загибель російського олігарха Бориса Березовського та його соратників, а також колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка та людей, пов’язаних iз розкриттям обставин його отруєння.
 
Про російський слід у справі Литвиненка у Великій Британії говорять вже давно і відкрито — на нього вказало проведене в країні публічне розслідування.
 
А ось в інших 14 ситуаціях часто, попри деякі неоднозначні обставини загибелі, були встановлені самогубства або нещасні випадки. Тепер ці справи можуть переглянути.

Не новий «Новачок»

Британська спецлабораторія «Портон Даун» (Porton Down) вже ідентифікувала хімічну субстанцію, що була використана для отруєння Скрипалів, повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
Йдеться про одну з найтоксичніших нервово-паралітичних речовин у світі, яка діє на жертву вже через 30 секунд після застосування.
 
Група цих отруйних речовин під назвою «Новачок — А-230» є в 5-8 разів отруйнішою, ніж інша більші відома хімічна зброя типів «Зарин» чи VX.
 
І її значно важче виявити, зазначає професор Гарі Стівенс, фахівець-фармацевт Редінгського університету в Англії. 
 
Для прикладу, отрутою VX був убитий брат північнокорейського диктатора Кім Чен Ина. Російські ж агенти використовують для замахів цю «вітчизняну розробку», яку створили в СРСР у 70-х i 80-х роках у рамках таємної програми розробки хімічної зброї «Фоліант», а «Новачок» є вдосконаленою версією останніх років існування СРСР.
 
1999 року група американських фахівців здійснила поїздку до Узбекистану, де залишалися запаси цієї речовини — четвертого, найдосконалішого, покоління радянської хімічної зброї.
 
Вони встановили, що «Новачок» розроблявся з прицілом, аби його було якнайважче викрити.
 
«Новачок» може існувати як у формі рідини чи твердої речовини, так і у формі аерозолю. 
 
Препарат належить до групи так званої «бінарної зброї», тобто складається з двох відносно малотоксичних складових, які отримують свою убивчу силу при поєднанні.
 
Тобто у складових частинах його легко перевозити та приховувати, він не становить небезпеки для перевізника, а надати вбивчі властивості можна шляхом поєднання у потрібний момент.
 
Більше того, компоненти «Новачка» не належать до заборонених хімічних речовин, тому їх і перевозити немає потреби, бо можна придбати на місці перед скоєнням злочину.
 
Препарат при потраплянні на шкіру чи в дихальні шляхи жертви розпочинає діяти миттєво. Перші симптоми з’являються від 30 секунд до двох хвилин, але людські органи та життєві функції починають відмовляти через 18 годин.
 
Є «дизайни» препарату, які вбивають окремі органи організму, наприклад, серце, нервову систему чи інші. Щоб надати ураженому цією отрутою першу допомогу, потрібно повністю роздягнути та вимити мийними засобами тіло й очі, а в легені подати кисень. 
 
P.S. Коли верстався номер, стало відомо, що держсекретаря США Рекса Тіллерсона було звільнено з посади. Про це повідомила газета «Вашингтон пост». Його замінить керівник ЦРУ Майк Помпео. Натомість ЦРУ очолить Джина Хеспел, яка стане першою жінкою на цій посаді.