Перший після Кастро: хто може стати новим лідером Куби

13.03.2018
У неділю на Кубі відбулися вибори до Національної асамблеї народної влади (парламенту).
 
За офіційними даними, участь у голосуванні взяли понад 68% з більш ніж восьми мільйонів кубинців iз правом голосу.
 
Також мешканці острова обирали депутатів асамблей народної влади у провінціях країни. 
 
Наразі триває підрахунок голосів. Але результат і так відомий заздалегідь, бо на 605 депутатських мандатів претендувала точно така ж кількість кандидатів.
 
Тобто вибори без вибору, але вони все ж мають значення, оскільки є своєрідною перевіркою для влади перед запланованими на 19 квітня виборами спадкоємця голови Державної ради та Ради міністрів Куби, 86-річного Рауля Кастро. 
 
Рауль Кастро ще 2013 року заявив, що не братиме участі у виборах 2018 року, тобто тепер зрікається влади. Вибори нового кубинського лідера відбуватимуться наступним чином.
 
19 квітня новий парламент на своєму першому засіданні обере членів Державної ради Куби, які, в свою чергу, назвуть нового главу кубинської держави. 
 
Звичайно, що від депутатів майже нічого не залежить, бо сценарій та персоналії вже розписані вищим партійним керівництвом Куби. І вже названо прізвище наступника Кастро.
 
Ним має стати 57-річний перший заступник очільника Держради Куби Мігель Діас-Канель, інженер за освітою та колишній міністр освіти.
 
Якщо це станеться, то вперше за майже 60 років країну очолить представник нового покоління політиків. Від нового лідера очікують, що він проведе в країні далекосяжні економічні реформи та запровадить ширші громадянські свободи. 
 
Лідер кубинської революції Фідель Кастро помер 25 листопада 2016 року у віці 90 років. 2006 року, після 47 років перебування у владі, він залишив свою посаду, а новим головою Держради Куби став його брат Рауль.
 
Тепер настала черга і Рауля, хоча він формально залишатиметься главою правлячої Комуністичної партії до її наступного з’їзду у 2021 році.