У Харкові понад 200 нарко- та алкозалежних «лікували» жорстокими знущаннями

13.03.2018
У приватному будинку, розташованому в Немишлянському районі Харкова, правоохоронці виявили реабілітаційний заклад, що більше схожий на страшну в’язницю.
 
У невеликих кімнатах без побутових зручностей, де ледве вміщаються двоярусні ліжка, тут утримували понад 30 людей. 
 
Потрапили вони сюди різними шляхами, але переважно з благословення рідних, які щомісяця платили за «лікування» від 3 до 8 тисяч гривень.
 
Обрати саме такий шлях порятунку їх спонукала реклама, де засновники центру гарантували зцілення молитвами під патронатом однієї з релігійних громад міста.
 
Були там і пацієнти, які й досі не знають, як сюди потрапили. Не виключено, що їх насильно забрали з вулиці. В основному йдеться про молодих чоловіків та жінок, віком від 25 до 45 років. 
 
«Після того, як люди потрапляли до цього будинку, в них забирали телефони, документи й більше не випускали, — повідомила прес-секретар прокурора області Віта Дубовик. — Цю будівлю орендувала організація «Благодійний фонд». За офіційними даними, вони не мали документів, які б дозволяли надавати медичну допомогу». 
 
Покинути центр пацієнти не мали змоги. На дверях будинку — замки, на вікнах — решітки, у дворі — охорона. Дехто з цих людей не був на вулиці більше року.
 
За найменшу провину утриманців жорстоко били. Телефонувати близьким дозволялося дуже рідко і винятково у присутності наставників. 
 
У приміщенні знайшли і фармпрепарати, призначення яких наразі досліджують у лабораторії. В основному ж, «лікували» нескінченними молитвами, релігійними обрядами і залізною дисципліною. 
 
Як з’ясувалося, господинями «Благодійного фонду» є дві жінки, що проживають не в Харкові. Правоохоронці вже відкрили кримінальне провадження за статтями — незаконне позбавлення волі та незаконне заволодіння паспортом громадянина України.
 
У ході слідства також з’ясувалося, що згадані «благодійниці» опікувалися у місті щонайменше п’ятьма аналогічними центрами, де на момент обшуку перебувало 230 осіб.
 
Переважно йдеться про приватні будинки з кімнатами розміром 9-10 квадратних метрів, куди «рятівники» примудрялися втиснути по 8 чоловік. Серед пацієнтів немало людей, що хворі на гепатит, туберкульоз та ВІЛ-інфекції.