Тарасовими стежками: у Каневі планують нарешті ввести в експлуатацію Будинку культури

13.03.2018
Тарасовими стежками: у Каневі планують нарешті ввести в експлуатацію Будинку культури

Міський Будинок культури у Каневі зводять із 1982 року. (Фото з сайта Міністерства культури України.)

На Черкащині минулими вихідними вшановували Великого Кобзаря.
 
Урочисті заходи, присвячені 204-й річниці з дня народження Тараса Шевченка та 157-й річниці з дня його смерті, відбулися у рідних селах поета — Моринцях та Шевченковому Звенигородського району — та в Каневі, на Чернечій горі, де він похований.
 
Вклонитися Тарасу і покласти квіти до підніжжя його пам’ятника приїхали люди з усієї України.
 
«Винятково від нас залежить наша свобода. Та, про яку так мріяв Тарас Шевченко. Пам’ятаєте його слова: «Борітеся — поборете, Вам Бог помагає». Ми здатні у своїй єдності утвердити успішну Україну!» — наголосив голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко, повідомивши, що 2018 рік на Черкащині оголошено Роком української мови. 
 
Разом із черкащанами вклонився Кобзареві і міністр культури України Євген Нищук. Зокрема, міністр побував у Будищанському природному парку, на території якого розташований будинок поміщика Павла Енгельгардта, в якого у 1828-1929 роках малий Тарас козачкував. 
 
Як розповіли в адміністрації Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка», на початку 2013 року в селі Будище Звенигородського району розпочалися активні роботи з відновлення цієї історичної будівлі, були проведені конкурсні торги на визначення генпідрядної організації та фактично освоєні кошти.
 
Втім роботи не були завершені, а сама будівля досі перебуває у невтішному стані.
 
Схожа ситуація склалася і в Каневі, куди теж завітав міністр культури. Там він поцікавився реконструкцією міського Будинку культури, який почали будувати в місті ще у 1982 році. Але через десять років роботи на будові зупинилися.
 
Вже коли Україна відзначала 200-річчя Тараса Шевченка, тоді відкорегували проектно-кошторисну документацію на ремонт Канівського будинку культури і з запланованої вартості об’єкта в 77,9 млн. грн., на ремонтних роботах освоїли лише 13 млн. грн. Словом, наразі готовність об’єкта складає 70%. 
 
Міністр культури запевнив, що спільними зусиллями вдасться завершити роботи на довгобуді. 
 
«Черкащина — це серце України. Ця земля подарувала нам Тараса Шевченка, Богдана Хмельницького, Максима Залізняка та Івана Гонту, тут народилися Нечуй-Левицький та Гулак-Артемовський, — констатував Євген Нищук. — Навколо цих людей є чимало історій та легенд, що не поступаються героїзмом відомим світовим шедеврам кіно та літератури. Нам треба лише створити людям можливість доступу до цих легенд».
 
До речі, міністр культури  звертатиметься до колег iз Державного агентства автомобільних доріг, аби привернути увагу до дуже складного стану доріг та під’їздів до національних заповідників, великих музеїв, замків, пам’яток історії та культури Черкащини.