За перші три дні зимових Паралімпійських ігор українські спортсмени виграли дев’ять медалей

13.03.2018
За перші три дні зимових Паралімпійських ігор українські спортсмени виграли дев’ять медалей

Максим Яровий мчить до своєї золотої паралімпійської нагороди Пхенчхану-2018.

Якісний стрибок у підготовці вітчизняних паралімпійців, який асоціюється з приходом на пост президента Національного комітету спорту людей з інваліднiстю України Валерія Сушкевича, торкнувся не тільки літніх дисциплін.
 
Такими ж плідними, як і літні Паралімпіади, на останній з яких наша збірна встановила історичний рекорд за кількістю здобутих медалей, для вітчизняних спортсменів є й зимові Паралімпійські ігри.
 
За неповні перші три дні паралімпійського марафону, котрий у період з 9 до 18 березня триватиме в південнокорейському Пхенчхані, наші співвітчизники вже здобули 9 нагород. 
 
У перший же день Паралімпіади українські «зимовики» вибороли п’ять нагород, захопивши таким чином разом iз командою США лідерство в загальному заліку медалей.
 
І це, незважаючи на те, що в складі «синьо-жовтих» лише два десятки спортсменів. Щоправда, до цього числа не входять так звані атлети-супроводжувачі, котрі виконують роль провідників для незрячих лижників на змагальних трасах.
 
На відміну від свого кадрового потенціалу, медальні амбіції українських паралімпійців у Пхенчхані значно потужніші.
 
«На дебютних для себе зимових Паралімпійських іграх — у Нагано-1998 — збірна України здобула лише дев’ять нагород. Відтоді такого малого ужинку в нас більше не було», — під час проводів атлетів до Південної Кореї наголосив Валерій Сушкевич.
 
При цьому найуспішнішою для «синьо-жовтих» наразі вважається зимова Паралімпіада 2006 року в Турині, де, вигравши сім золотих відзнак та поклавши до скарбнички загалом 25 нагород, українські паралімпійці посіли високе третє місце в медальному заліку.
 
Таку ж кількість дорогоцінного металу зібрали наші спортсмени  й на попередніх Іграх у Сочі й, схоже, в Пхенчхані порушувати свої медальні традиції не планують.
 
Символічно, що прапороносцем в українській команді на церемонії відкриття Паралімпіади-2018 був учасник усіх попередніх зимових Ігор спортсменів з  обмеженими можливостями, неодноразовий їхній призер, 39-річний лижник Віталій Лук’яненко.
 
Уже на старті змагань наш титулований паралімпієць задав ритм решті для своїх колег по команді, виборовши для України перше «золото» в Пхенчхані. Перемога в лижних перегонах на дистанції 7,5 км для спортсменів iз вадами зору зробила Лук’яненка п’ятиразовим чемпіоном Паралімпійських ігор.
 
Наступного дня колега Віталія по лижній команді — Максим Яровий, тріумфувавши на 15 кілометровій дистанції сидячи, подвоїв кількість «золота» в українській скарбничці.
 
Завдяки ж успіху Ігоря Рептюха в 20-кілометрових перегонах вільним стилем лижників iз вадами опорно-рухового апарату, котрі відбулися в третій змагальний день Паралімпіади, в доробку української збірної стало три золотi відзнаки.
 
Перед тим Рептюх узяв «бронзу» на дистанції 7,5 км. Загалом, завдяки старанням лижників (серед яких і новоспечені призери Людмила Ляшенко, Оксана Шишкова та Анатолій Ковалевський) за три змагальні дні українська паралімпійська команда здобула в Пхенчхані дев’ять медалей; відтак посідає в медальному протоколі високе третє місце.