Як не сніг, то вода: різке потепління може призвести до підтоплень і повеней

06.03.2018
Рекордні морози в березні 2018 року побили позначку в 20 градусів у нічний час, а покрив снігу в деяких містах України сягав одного метра!
 
Західна Україна потерпала від небувало лютих морозів, а синоптики попереджають про можливість схо­дження лавин у горах.
 
На півдні країни пориви шквального вітру валили дерева, а сніжна буря зупиняла рейсові автобуси.
 
Тепер же фахівці Укр­гідрометцентру солідарні з народними синоптиками, які віщують потепління до 15 березня, а потім — нове, але вже коротко­строкове похолодання зi зливами на більшій частині всієї країни.
 
Така різка зміна температурного режиму може призвести до повені та виходу річок із берегів.
 
Наприклад, курортний Генічеськ зараз просто відрізаний від «великої Землі» через те, що хвилі Азовського моря затопили центральну автомагістраль у цьому регіоні Херсонщини.
 
— Рясні снігопади в Україні спровокував потужний циклон, який дістався до нас із Європи, — розповіла синоптик Наталія Діденко.— Особливість цього природного катаклізму полягала у дуже різких скачках температури, коли вранці буквально за годину повітря спочатку прогрівалося до плюс 1-2 градусів, а вночі температура різко падала до 17-20 градусів морозу.
 
Такі перепади вельми негативно по­значилися на самопочутті людей похилого віку: кількість викликів «швидкої допомоги» стрімко зросла. До того ж діставатися до своїх пацієнтів медикам часто доводилося пішки через те, що транспорт просто буксував у снігових заметах.
 
Першою у полоні природних катаклізмів опинилася Одеська область, де комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій виконавчого комітету міськради ще 28 лютого прийняла рішення про закриття всіх шкільних та дошкільних навчальних закладів.
 
Слідом за нею про продовження канікул для дітей до 6 березня оголосили в усіх містах України, адже це допомогло зберегти здоров’я дітям та енергетичні ресурси країні у цілому.
 
У Києві, Харкові та інших містах комунальники працювали в авральному режимі, розчищаючи обмерзлі та засніжені вулиці.
 
Але навіть ці заходи не дозволили людям уникнути травм і переломів: черги у травмпунктах 2-3 березня були найдовшими за останні кілька років.
 
Зате встановилася чудова погода для продовження гірськолижного сезону. Незважаючи на холод та сніг, до міста Ужгород їдуть туристи, які хочуть відпочити в екстремальних умовах.
 
Хоча подібний ентузіазм не вітають рятувальники ДСНС, які змушені буквально щодня шукати заблукалих туристів та стежити за порядком.
 
У Закарпатській області туристів навіть попросили реєструватися в рятувальному підрозділі перед подорожжю в гори, а після спуску — повідомляти, що всі дісталися пункту призначення, інакше рятувальники змушені вирушати на пошуки туристичної групи.
 
Зазначимо, що рясні опади в Україні ще триватимуть, хоча снігу ми вже, мабуть, не побачимо: по всіх регіонах країни прогнозують дощі.