В Україні визначили найкращий музичний альбом року

06.03.2018
Нещодавно у столичному культурно-мистецькому центрі Closer відбулась церемонія нагородження найкращого альбому року за версією (A) Prize.
 
Премія була започаткована у 2016 році й присвячена насамперед новій українській музиці.
 
Першим лауреатом минулого року було обрано лонг-плей всесвітньо відомого гурту DakhaBrakha «Шлях».
 
Протягом року музична редакція «Радіо Аристократи» фіксувала альбоми, випущені в українських великих та малих студіях, самвидавом та цифровою дистрибуцією.
 
З них був сформований лонг-лист премії. Потім 21 найкращий та найцікавіщий альбом потрапив у шорт-лист, з якого й обирали переможця. 
 
Визначало найкращий альбом року авторитетне міжнародне журі у складі відомих фахівців індустрії. Голова Мілош Єліч — саунд-продюсер та клавішник гурту «Океан Ельзи».
 
Йому допомагали композитор, аранжувальник та продюсер Євген Ступка, діджей та радіоведучий Влад Фісун, композиторка та викладачка Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського Алла Загайкевич, співзасновник і учасник джазового колективу Acoustic Quartet Фіма Чупахін.
 
Незалежним спостерігачем виступив музикант, радіо- та телеведучий Олексій Коган.
 
«Ми фокусуємось на альбомах, бо впевнені, що саме концепція та контекст краще за все передають серйозність наміру виконавця. Ми визнаємо українським альбомом той, що був створений українськими музикантами та людьми, які себе такими вважають. Ми не звертаємо увагу на мову творчості та жанри. Ми вивчаємо музику. І шукаємо те, що залишиться у ній назавжди. Українська музична культура повинна стати помітною та впливовою на світовій арені, зазначили організатори премії.
 
На гала-вечорі свої композиції виконали гурти з шорт-листа премії: «Ее», OYSoundSystem, INAIA, 5 Vymir, daKooka, Mamanet, nousinthis, «Очеретяний кіт». Переможцем премії (А) Prize 2018 став гурт MARU. Переміг їхній альбом «1». Приз глядацьких симпатій отримав уже відомий багатьом харківський гурт Mamanet.