Не розлучайтесь: експерти прогнозують подальше зміцнення гривні

06.03.2018
Не розлучайтесь: експерти прогнозують подальше зміцнення гривні

Гривня настільки здивувала скептиків, дорожчаючи щодо долара, що з цим — вкотре вже — почав боротися Нацбанк.

У понеділок котирування гривні до долара на міжбанківському валютному ринку станом на 10:00 встановилися на рівні 26,61—26,65 гривні за долар.
 
Таким чином наша національна валюта продовжує відвойовувати позиції, втрачені взимку 2017-18 років. 
 
При цьому «просадка» курсу, за словами експертів, могла б бути і значно суттєвішою — до 26,5 гривнi. Якби їй не перешкодив... Нацбанк.
 
Який почав активно скуповувати залишки валюти. І таким чином трохи підтримав долар.  
 
Сам Національний банк України прокоментував ситуацію так.
 
«Збільшення інвестицій нерезидентів у гривневі облігації забезпечило чистий притік капіталу в державний сектор. Цей процес прискорився в лютому і, як очікувалося, разом зі збільшенням надходжень валютної виручки на тлі збереження сприятливої кон’юнктури на світових ринках позитивно сприяв на пропозицію валюти на міжбанківському ринку», — повідомили у регуляторі. 
 
На думку старшого аналітика компанії «Форекс-клуб в Україні» Андрія Шевчишина, надалі тенденція продовжуватиметься. «Курс гривні може коливатися у діапазоні 26—27,5 грн. за долар. Євро може коливатися від 32 до 34,5 гривнi», — каже Шевчишин.
 
На його думку, грошово-кредитна політика НБУ і підвищення облікової ставки до 17% стримуватимуть вільну гривневу ліквідність на ринку і підтримуватимуть гривню. 
 
«Активність нерезидентів з угод Carry Trade, яка «пiдiрвала» пропозицію валюти після підвищення ставки у лютому, у березні може відновитися. Позитивним фактором виступатиме притік валюти під участь у приватизації, а також перемога «Нафтогазу України» у Стокгольмському арбітражі, за якою «Газпром» має виплатити нашій державі 2,56 млрд. доларів. Отримання цих коштів може зняти необхідність у кредитів МВФ», — пояснює Шевчишин. 
 
Як зазначає експерт, у першій половині місяця збільшиться попит на іноземну валюту з боку інвесторів-нерезидентів, які виводитимуть прибуток із країни.
 
У другій половині березня активність експортерів — продавців валюти — зросте через необхідність здійснювати квартальні податкові виплати.
 
У цей же період аграрії активно готуються до посівної кампанії, і в країну заводять валюту. На його думку, стримуватиме подальше здорожчання гривні тільки зростання долара США до інших світових валют.