На Черкащині відкрили перший в області сучасний медичний центр

02.03.2018
Прикладом того, як ефективно можна господарювати в об’єднаній територіальній громаді, може стати черкаське село Білозір’я.
 
Саме з цього населеного пункту в області розпочалося впровадження медичної реформи в ОТГ — днями в реконструйованому тут приміщенні відкрився сучасний Центр первинної медико-санітарної допомоги. Він перший такий в ОТГ області. 
 
За словами голови Білозірської об’єднаної територіальної громади Володимира Міцука, на ремонт будівлі, де нині розпочала свою роботу амбулаторія, витратили 2 мільйони гривень державної субвенції. Натомість з обладнанням кабінетів підсобили спонсори.
 
Наразі в амбулаторії, окрім головного лікаря, працює четверо сімейних лікарів, терапевт, педіатр, головна медсестра і десять медсестер.
 
У кожного сімейного лікаря — свій кабінет; для малюків обладнали кабінет для щеплень; облаштували дитячий ігровий куточок; є сім ліжок для пацієнтів денного стаціонару.
 
Тож жителям самого Білозір’я та приєднаного до цього села селища Ірдинь, а загалом це більше 9 тисяч осіб, не треба буде звертатися по медичну допомогу до Черкаської районної лікарні у Червоній Слободі, як це було раніше.
 
Доступні медичні послуги вони зможуть одержати неподалік від свого дому, і для людей це дуже важливо.
 
В амбулаторії працюють не лише місцеві медики, а й приїжджі, як, приміром, лікар загальної практики сімейної медицини Павло Батурін, який родом iз Луганщини.
 
До Білозір’я він приїхав після закінчення Харківського медуніверситету, коли дізнався із ЗМІ, що в це черкаське село запрошують лікарів і пропонують їм гідні умови роботи, дають квартиру, 10 тисяч гривень щомісячного заробітку і обіцяють три роки поспіль покривати за лікарів їхні комунальні послуги. 
 
Як наголошує заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань, відкриття — Центру первинної медико-санітарної допомоги у Білозір’ї — це показовий приклад позитивних змін на місцях у рамках децентралізації, коли у громадах змінюється ставлення до свого майна, здоров’я, майбутнього. І такі амбулаторії мають бути у кожній ОТГ.