Реадмісія на чартері: Саакашвілі став першим видвореним з України на приватному літаку

14.02.2018
Затримання і видворення з України колишнього президента Грузії, лідера «Руху нових сил» Міхеїла Саакашвілі минулого понеділка спричинило в експертному середовищі обговорення законності-незаконності таких дій прикордонників і поліцейських, які їм допомагали. 
 
Уже наступного дня почали «ламати списи» навколо питання, чи належить приватний літак, на якому Саакашвілі доставили до Варшави, Президенту Порошенку.
 
Тоді як на поверхні залишається не сформульоване ніким як слід питання: а чи не задорого для держбюджету воюючої країни проводити процедури реадмісії, послуговуючись чартерними літаками?
 
Бо зрозуміло ж, що випадок із Саакашвілі став винятком, й інших порушників кордону прикордонники чартерами не видворяють. 
 
Якщо Міхо скандально зайшов в Україну пішки, чому б його не відправити до Польщі назад якщо не автобусом, то залізницею?
 
Проте опального політика одразу після блискавичного затримання у столичному ресторані грузинської кухні «Сулугуні» повезли до аеропорту «Бориспіль».
 
Адміністратор ресторану згадує: «Саакашвілі кричав. Його витягли по сходах. Він нічого не встиг зробити. Стягнули зі сходів і потягнули на вулицю. Було багато криків».
 
«Усе сталося дуже швидко, буквально хвилини за дві. Вломилися десь чоловік 25, посадили охорону на підлогу біля головного входу в ресторан, частина зайшла зверху до столика на другому поверсі, де сидів Саакашвілі. Йшли відразу цілеспрямовано до нього. Його заламали і вивели через чорний хід. Більше нікого не затримували. В цей час у ресторані були й інші відвідувачі, всі дуже злякалися», — додає ще й офіціантка.
 
Тож коли прихильники Саакашвілі лише збиралися в аеропортах «Бориспіль» і «Жуляни», щоб завадити видворенню свого лідера рейсовими літаками, він уже був на півшляху до Варшави. 
 
Речник Держприкордонслужби Олег Слободян каже, що Саакашвілі було повернуто до Польщі, як країни свого попереднього перебування.
 
В Україні він програв суди всіх інстанцій, як щодо незаконного перетину кордону, так і в позовних вимогах до Державної міграційної служби у визнанні його біженцем. Тому де-юре Саакашвілі перебував в Україні незаконно. 
 
Польща не сперечалася з Україною в цьому питанні й прийняла лідера партії «Рух нових сил» за процедурою реадмісії як порушника кордону.
 
Це означає, що прикордонники ЄС не дадуть Міхо пройти кордон у напрямку України, як би він не обіцяв повернутися найближчим часом. 
 
«Підставою для ухвалення рішення було прийняття заяви про реадмісію, подане Національною міграційною службою України до головнокомандувача Прикордонної служби. Беручи до уваги той факт, що М. Саакашвілі є чоловіком громадянки держави-члена Європейського Союзу, запит української сторони було розглянуто позитивно», — повідомляє Прикордонна служба Польщі.
 
Звісно, Саакашвілі може оскаржити це рішення в інституціях ЄС. Наразі ж він просить допомоги в Євросоюзу та, зокрема, канцлера Німеччини Ангели Меркель. 
 
«У кафе в Києві на мене напали чоловіки в масках, вони викрали мене, погрожували мені й вивезли мене на приватному літаку в Польщу. За цією акцією стоїть корумпований український Президент Петро Порошенко», — каже він у коментарях європейським ЗМІ.
 
Утiм у самому Києві прибічникам Саакашвілі не вдалося зібрати велелюдну юрбу на Банковій у день видворення лідера.
 
Учасники невеличкого пікету поштовхалися-побилися з правоохоронцями поблизу адміністрації Президента і тим самим привернули хоч якусь увагу ЗМІ до своєї акції протесту.