Відшкодувати податки: як корупційне гендлювання законодавством знищує аграрну галузь України

14.02.2018
Всеукраїнська аграрна рада провела друге загальнонаціональне аграрне віче.
 
Депутати обласних рад, народні депутати від усіх парламентських фракцій та керівники аграрних підприємств з усіх областей України висловились категорично проти відміни бюджетного відшкодування ПДВ при експорті олійних.
 
Згідно зі змінами до Податкового кодексу, що вступили в силу з 1 січня 2018 року, відшкодування експортного ПДВ для сої буде скасоване з 1 вересня 2018 року по 31 грудня 2021 року, а ріпаку — з 1 січня 2020 року по 31 грудня 2021 року.
 
За підсумками віче направили офіційне звернення на ім’я Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана та Голови Верховної Ради України Андрія Парубія з вимогою сприяти прискоренню розгляду та прийняття законопроекту №7403-2.
 
В якому пропонують виключити з Податкового кодексу положення щодо невідшкодування ПДВ при експорті олійних культур.  
 
«Ми даємо три тижні. Якщо за цей час законопроект №7403-2 не буде включений до порядку денного та підтриманий, переходимо до більш рішучих дій. Будемо перекривати дороги», — зазначив голова Всеукраїнської Аграрної ради Андрій Дикун.
 
За прийняття законопроекту № 7403-2 виступили найбільші аграрні асоціації.
 
Скасування відшкодування ПДВ завдасть збитків українським сільгоспвиробникам і збільшить прибутки переробних підприємств, що належать великим вітчизняним олігархічним, а також міжнародним транснаціональним корпораціям.
 
«Ми вважаємо, що ініціатива в цьому питанні йде від кількох агрохолдингів, у першу чергу — переробників. І ціна питання становить близько 10-15 млрд. грн. По суті, це корупційна схема», — каже керівник ТОВ «Робімакс-Агро» iз Хмельниччини Алім Міщук.
 
Невідшкодування при експорті окремих категорій товарів — прояв податкової дискримінації та порушення основного з принципів Податкового кодексу України — рівність усіх платників перед законом незалежно від здійснюваного виду діяльності.
 
Додаткове стимулювання переробних потужностей, про яке говорять прихильники скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних, насправді не потрібне.
 
Переробка сої рентабельна і за останні п’ять років вона зросла на 65 відсотків. Крім того, за словами голови ВАР Андрія Дикуна, відмова від компенсації експортного ПДВ на сою призведе до зниження рентабельності вирощування цієї культури на 9 відсотків.
 
Зрештою, аграрії будуть вимушені скорочувати посіви даної культури, в результаті чого у 2018 році виробництво сої в Україні зменшиться вдвічі.
 
Скорочення посівів сої автоматично призведе до скорочення виробництва соєвого шроту, одного з видів кормів для великої рогатої худоби.
 
Тому молочні господарства імпортуватимуть його з Бразилії. В результаті, виробники молока будуть змушені підвищити ціни на свою продукцію.
 
Отже, прийняття норми щодо невідшкодування експортного ПДВ завдасть шкоди усьому аграрному сектору та економіці нашої країни в цілому.
 
Скасування відшкодування ПДВ при експорті олійних культур є також грубим порушенням зобов’язань, взятих Україною при вступі до СОТ і підписанні Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.