«Удар у спину воюючій Україні»: Парубій про польський «антибандерівський» закон

07.02.2018
«Удар у спину воюючій Україні»: Парубій про польський «антибандерівський» закон

Анджей Дуда: підпишу і крапка.

Опівдні, коли Верховна Рада України обговорювала заяву про реакцію на польський закон про Інститут національної пам’яті, президент Польщі Анджей Дуда поінформував, що він підпише цей оновлений закон та водночас скерує його на вивчення до Конституційного суду.
 
Очільник польської держави наголосив, що зміни до Закону про ІНП останнім часом призвели до широкої дискусії не тільки у польському публічному та політичному просторі, а й на міжнародній арені, повідомляє сайт «Польського радіо».
 
Польський президент наголосив, що «це не новий закон, який з’явився тиждень або місяць тому».
 
«Я говорив про ці зміни ще рік тому, а також під час свого візиту до Ізраїлю», — каже президент.
 
Дуда зазначив, що застереження ізраїльської сторони стосувалися можливих обмежень під час наукової та художньої діяльності.
 
І це, додав президент Польщі, в оновленому законі враховано. Анджей Дуда наголосив, що свідчення тих людей, яким удалося вижити під час Голокосту, є дуже важливими.
 
«Я не хочу, аби хтось з них мав сумніви, що він може давати свої свідчення», — зауважив глава польської держави.
 
Президент Польщі додав, що для нього дуже важливо, аби поляків, польський народ не звинувачували в участі у Голокості.
 
«Польське радіо» зазначає, що суперечливі поправки до закону, які вводять відповідальність за поширення висловлювання «польські концентраційні табори» для визначення таборів, побудованих у період Другої світової війни німцями на території окупованої нацистською Німеччиною Польщі, а також приписування польському народу співучасті у Голокості, буде переданий на розгляд Конституційного суду для перевірки його відповідності з Конституцією Польщі.
 
Оновлений закон про Інститут національної пам’яті Польщі також передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду ідеології українських націоналістів і заперечення Волинської трагедії 1943 року.
 
Верховна Рада України у вівторок закликала президента Польщі не підписувати суперечливий закон, що містить так звані «антибандерівські» поправки, але через кілька хвилин після голосування в українському парламенті Дуда оголосив про своє рішення поставити підпис під документом.
 
Раніше зміни про заборону так званої бандерівської ідеології розкритикували, серед інших, Президент Петро Порошенко, віце-прем’єр-міністр та міністр закордонних справ України.
 
«Цей закон є ударом у спину воюючій Україні. Від нього не отримають вигоди ні у Варшаві, ні в Києві. Тільки одна вигода може бути – у Кремлі для розпалювання ворожнечі. Я вважаю, що цей крок є недружнім. Мені прикро, що цей закон прийнятий, коли Україна і українці захищають весь вільний світ від російської агресії», — так прокоментував законопроект в ефірі телеканалу ICTV спікер Андрій Парубій. 
 
Проти оновленого закону категорично виступила влада Ізраїлю та Держ­деп США.