Затриманого екс-директора Адміністрації морпортів звинувачують у розтраті сотень мільйонів

31.01.2018
Детективам НАБУ вдалося схопити на гарячому колишнього главу Адміністрації морських портів України Андрія Амеліна, а також його екс-заступника Юрія Наконечного.
 
Серія обшуків, проведених на території офісів одеської філії, допомогла зібрати достатню доказову базу для затримання.
 
Постанову на проведення слідчих заходів на Одещині видав Солом’янський районний суд Києва.
 
Співробітниками правоохоронних органів порушено кримінальне провадження щодо подій дворічної давнини.
 
Махінації з тендерами допомогли чиновникам збагатитися більш ніж на 400 тисяч гривень.
 
Йдеться про передбачуване привласнення грошових коштів посадовими особами ТОВ «Техморгідробуд Миколаїв» за попередньою змовою з колишнім керівництвом АМПУ. 
 
Відомо, що компанія «Техморгідробуд» ще у 2015 році почала займатися поглибленням дна у Бердянському та Маріупольському портах.
 
Спочатку вартість робіт була визначена на рівні трохи більше, ніж 290 мільйонів гривень.
 
Але Андрій Амелін несподівано ініціював додатковий конкурс, який упевнено виграв усе той же «Техморгідробуд».
 
Нехитра схема чиновника дозволила підвищити вартість робіт до 713 мільйонів гривень. Однак «договорняком» між АМПУ та «Техморгідробудом» зацікавилися правоохоронні органи.
 
У травні 2016 року за фактом привласнення державних коштів відкрили кримінальне провадження.
 
Впродовж року детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом Спеціалізованої антикорупційної прокуратури проводили обшуки на території міста Київ, а також Одеської та Миколаївської областей.
 
У прес-службі АМПУ розповіли, що готові співпрацювати з правоохоронцями за фактом зловживання посадовими особами своїм службовим становищем та привласнення сотень мільйонів гривень.
 
— Ми готові надати всебічну підтримку у проведенні слідчих дій, бо для нас украй важливо виявити факти зловживань на місцях та притягнення винних до відповідальності, — розповів заступник голови АМПУ з морської та внутрішньої безпеки Сергій Гронський. 
 
Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що в Одесі на даний час працює близько 70 його підлеглих, які продовжують проводити масштабні обшуки на одному з державних підприємств південного міста. Відомо, що у рамках розслідування кримінальної справи вже затримано 10 осіб; слідчі заходи тривають.