Зимові метаморфози: футбольні гранди розпочинають другий етап підготовки до весни

31.01.2018
Зимові метаморфози: футбольні гранди розпочинають другий етап підготовки до весни

У другій частині зимової підготовки «гірники» намагатимуться відновити переможний хід. (Фото з сайта shakhtar.com.)

Завершення на календарі другого зимового місяця свідчить, що вже скоро в Україні знову гратимуть у великий футбол.

При цьому повернення вітчизняних клубів прем’єр-ліги з теплих країв на батьківщину в нинішньому сезоні відбудеться незвично рано.

Якщо раніше поновлення чемпіонату країни майже збігалося в часі з приходом весни, то цього року рестарт національного турніру відбудеться 16 лютого, коли відбудеться перший поєдинок 20-го туру, в якому «Шахтар» прийматиме «Чорноморець».

Задачі з «фізики»

Загалом, друга частина ЧУ-2017/2018 майже в унісон розпочинається зі стадією «плей-оф» поточних єврокубкових турнірів, де від України, нагадаємо, змагатимуться «Шахтар» та «Динамо» — в Лізі чемпіонів та Лізі Європи, відповідно.
 
При цьому саме динамівцям, згідно з єврокубковим розкладом, випало «рубати вікно» до Європи — їхній перший поєдинок 1/16 фіналу ЛЄ проти грецького АЕКу відбудеться за день до рестарту ЧУ.
 
Водночас у «гірників» напередодні їхнього першого побачення з італійською «Ромою» в 1/8 фіналу Суперліги (21.02, Харків) вже буде в активі один офіційний матч, проведений на національному рівні.
 
Поки ж і «Шахтар», і «Динамо», як і переважна більшість вітчизняних клубів, до поновлення футбольного сезону готуються за кордоном.
 
Зокрема, «гірники», пройшовши першу — більше зосереджену на фізичній підготовці — частину зимового збору в Туреччині, набирати ігрову форму вирушили до ОАЕ.
 
У вівторок там підопічні Паулу Фонсеки розпочали боротьбу за «Дубаї Кап», де їхніми суперниками будуть данський «Копенгаген», шведський АІК та чеська «Славія» з Праги.
 
Відзначимо, що під час турецького збору в Белеку чинний чемпіон країни провів лише два поєдинки й у жодному з них не переміг.
 
Спочатку донеччани розписали мирову з болгарським «Лудогорцем» (2:2), після чого мінімально поступилися загребському «Динамо» (0:1).
 
Суперники «гірників» на «Кубку Дубая» за силою мало чим відрізнятимуться від попередніх двох, проте результатів від підопічних Фонсеки все ж очікуватимуть дещо інших.
 
Відтоді, як «Шахтар» успішно завершив груповий раунд ЛЧ-2017/2018, особливих змін у його кадровому складі не відбулося, відтак, думається, тривалих проблем iз відновленням старих ігрових зв’язків бути не повинно.
 
Водночас головний опонент донецького флагману на внутрішній арені взимку переживає серйозні кадрові метаморфози.
 
Паралельно з тим, коли до Туреччини динамівський клуб продав Домагая Віду та Артема Кравця, а в Іспанію — в оренду — відрядив голкіпера Максима Коваля, під свої кольори «біло-сині» вже встигли покликати значну групу нових виконавців — Беньяміна Вербича, Артема Шабанова, Руслана Ротаня, Карлоса Самбрано.
 
Не дивно, що для награвання нового ансамблю на другому тренувальному зборі динамівському наставнику Олександру Хацкевичу знадобилося аж шість контрольних поєдинків. 
 
У Марбельї, де столичні футболісти також і розпочинали відновлювати кондиції після зимових канікул, «Динамо» планує помірятися силами з командами з Китаю, Швеції, Норвегії та Угорщини.
 
При цьому на першому зборі динамівцям опонували представники дещо інших чемпіонатів — ЦСКА (Софія, Болгарія), «Сент-Галлен» (Швейцарія), «Штурм» (Австрія), «Осієк» (Хорватія) та «Хеугесунд» (Норвегія).
 
Зрештою, перемогти підопічні Хацкевича змогли лише скромних хорватів (3:2). При цьо­му програли «біло-сині» швейцарському та австрійському колективу — 0:2, а з норвезьким (1:1) та болгарським (0:0) клубом зіграли внічию.
 
«Відпрацювали на досить професіональному рівні. Часом була тяжка робота, потрібно було потерпіти, за що я дякую хлопцям», — Олександр Хацкевич підсумував першу частину збору, в якому, вже традиційно для «Динамо», беруть участь багато представників клубної «молодіжки».

Нешвидка справа

Додамо, що в зимове «міжсезоння» представники клубного менеджменту «Динамо» активно займаються й не до кінця завершеною «маріупольською» справою.
 
Попри те, що в Україні це питання пройшло вже всі інстанції, фінальну крапку в присудженні «біло-синім» технічної поразки за їхню неявку на матч 7-го туру проти «Маріуполя» досі не поставлено.
 
А, як відомо, зробити це має Спортивний арбітражний суд у Лозанні, де опонувати один одному мають ФК «Динамо» та ФФУ. Утім, сторони досі не приступили до визначення істини.
 
Й у «Динамо» кажуть, що представники федерації свідомо затягують процес. Натомість у ФФУ кажуть, що все з точністю до навпаки.
 
Оскільки це динамівська сторона затягує справу, бо замість проведення засідання у форматі письмового розгляду документів, які вже представлені до суду, столичний клуб наполягає на зміні процедури розгляду, що, в підсумку, може не дозволити отримати рішення Арбітражу до 3 березня, коли заплановано останній тур першого етапу УПЛ.
 
Серед інших цікавих подій, які трапилися в Україні під час зимової перерви, не можна обійти увагою відставку головного тренера рівненського «Вереса» Юрія Вірта.
 
Для переважної більшості футбольної спільноти країни, як, власне, й для самого наставника, таке рішення керівництва клубу з Рівного стало повною несподіванкою, адже першу частину дебютного для себе виступу в ПЛ «Верес» завершив на високому п’ятому місці.
 
Утім подейкують, що спонукати власників «Вереса» до зміни Вірта на білоруса Юрія Свіркова могла ймовірна причетність старого наставника до неоднозначної поразки рівненчан «Карпатам».
 
До слова, днями народний клуб «Верес» оголосив про продовження оренди «Арени Львів» та змінив юридичну адресу, перемістивши «штаб-квартиру» з Рівного до Львова.
 
А це неабияк обурило рівненських ультрас: «Швидше Львів перейменують на Рівне, ніж «Верес» стане львівським». При цьому в Рівному грати у великий футбол наразі просто ніде, адже реконструкція місцевої арени рухається повільними кроками.