Поділ і Русанівка: відкрилася виставка «Ностальгічний Київ Олекси Захарчука»

23.01.2018
На двох ковзанках — діти і дорослі у різноко­льорових куртках і штанях. Одні катаються в 1961-му, інші в 2010 році.
 
Поруч на стіні Музею історії міста Києва висять дві картини з однаковим сюжетом та назвами — «На ковзанці». 
 
Днями у музеї відкрилася виставка «Ностальгічний Київ Олекси Захарчука». У двох залах розмістили полотна українського пейзажиста другої половини ХХ століття, який відтворив історію Києва як у великих формах — пагорбах, знайомих вулицях, так і в деталях, у яких простежується колорит таких різних десятиліть.
 
Навколо обох ковзанок — схожі дерева та жовтуваті будівлі, над дитиною на одному полотні турботливо нахилена мама, на іншій — тато.
 
Але те, що друга картина створена на 50 років пізніше, відчувається у набагато більшій кількості людей, їх розкутих рухах, здається, навіть у комірі жіночого пальто та манері, в якій написана робота.
 
Київ став містом, в яке Олекса Захарчук приїхав вступати до художнього інституту, тут він і залишився та почав створювати свою колекцію.
 
Найбільше на картинах видів старого Подолу, краєвидів Андріївської церкви і Святої Софії, панорами Києво-Печерської лаври та Видубицького монастиря.
 
Для жителів Лівого берега важко не помітити роботи з сюжетами Русанівки, добре відомими тамтешніми потопами та будинками.
 
«Олекса писав скрізь. Він був дуже мобільним, поки не почав хворіти. Але жили ми на Русанівці в одному будинку з 1965 року, потім він переїхав, — ділиться з «УМ» друг художника науковець Павло Кірпенко i додає: — Завжди захоплювався, як у ньому поєднувалася така турбота, ніжність та вимогливість до своєї родини. Зміг наділити дітей відчуттям краси — зараз усі троє мають відношення до мистецтва. Одна дочка малює, інша — мистецтво­знавець, син теж іноді бере до рук фарби».
 
Дочка Юлія Захарчук — куратор діючої виставки батька у Музеї історії міста Київ.
 
Вона говорить «УМ»: «Батько ніколи не нав’язував нам живопис. Сиділа з ним, поки він малював, ходили разом по місту. Майже всі картини він малював за своїми замальовками олівцем, які робив, гуляючи Києвом».
 
Юлія розповідає, що для художника були дуже важливі стани природи, намагався відтворити їх у полотнах: малював тумани, хмари, дощі, повені, сонячні і похмурі дні.
 
Мистецтвознавці поділяють присвячену Києву творчу спадщину майстра на періоди за роками й техніками.
 
Це натурні замальовки олівцем та живописні роботи 1950-х, декоративні пастелі 1960-х і монументальні живописні твори 1980-х.
 
Роботи різні за настроями та техніками, однак поєднані глибинними ознаками міста та особливим мистецьким баченням самого Олекси Захарчука. Виставку організував Музей історії міста Київ спільно з галереєю «Синій вечір». Експозиція триватиме до четвертого лютого.