Легендарний норвезький біатлоніст провалив кваліфікацію на Олімпіаду-2018

12.01.2018
Легендарний норвезький біатлоніст провалив кваліфікацію на Олімпіаду-2018

Капітан чоловічої збірної України Дмитро Підручний (другий на фото) вважає індивідуальну гонку своїм слабким місцем. (Фото з сайта biathlon.com.ua.)

За традицією, перерва між спареними німецькими етапами біатлонного Кубка світу суто символічна.
 
Кілька днів перепочинку, на які припало святкування 31-го дня народження капітана жіночої збірної Олени Підгрушної, — й після стартів в Оберхофі біатлоністи взялися виконувати змагальну програму Рупольдинга, сформованої з індивідуальної гонки, естафети та мас-старту.
 
Першими на трасу Рупольдинга вийшли чоловіки, аби з’ясувати володаря «малого кришталевого глобуса» в заліку «індивідуалок», котрий у нинішньому кубковому сезоні визначався за підсумком лише двох гонок.
 
З огляду на таку вельми коротку турнірну дистанцію, дивуватися тому, що титул кращого в цій номінації розділили двоє біатлоністів, певно, не варто.
 
Зрештою, два першi місця в заліку «індивідуалістів» iз рівною кількістю очок посіли норвежець Йоханнес Бьо та француз Мартен Фуркад, який виграв гонку в Рупольдингу.
 
Цікаво, що для незмінно кращого біатлоніста останніх сезонів, повного «кришталевого» кавалера попереднього КС, це був 14-й поспіль фініш на подіумі Кубка світу — досягнення, котрого раніше досягти нікому не вдавалося.
 
А от біатлонний король недалекого минулого — норвежець Уле-Ейнар Бйорндален — в недалекому минулому — «індивідуалку» в Рупольдингу провалив.
 
Показавши в ній лише 42-й результат, 43-річний норвезький біатлоніст практично позбавив себе шансів виступити на Іграх-2018, адже знову не зміг виконати олімпійський кваліфікаційний норматив.
 
При цьому сам Бйорндален продовжує вірити, що зможе вшосте поспіль виступити на зимовій Олімпіаді.
 
Сподівається на це й Мартен Фуркад: «Нещодавно я також пережив подібну ситуацію, коли мій брат Сімон також не зміг кваліфікуватися на Ігри в Пхенчхані. Але в біатлоні все вирішує не сімейний стан і не друзі, тут першочерговим є результат. Так, справді, Уле опинився в неприємній ситуації, але маю надію, що він зможе виступити на Олімпіаді».
 
Хай там як, а на індивідуальну гонку в Рупольдингу Бйорндален виходив, як на останній бій. На попередніх етапах КС іменитий норвежець показував результати більш ніж скромні.
 
Відтак для подолання кваліфікаційного бар’єра за спортивними показниками в останній спробі він мав спромогтися на щось дуже серйозне.
 
До середини дистанції Уле-Ейнар ішов четвертим, але на двох останніх вогневих рубежах «король» заробив три штрафнi хвилини й відкотився до п’ятого десятка.
 
Відтак тепер доля його шостої Олімпіади вирішуватиметься не на трасі, а на командному зібранні тренерського штабу збірної Норвегії.
 
Щодо українських біатлоністів, головною для котрих, як відомо, на Олімпіаді буде естафета, то кращим серед «синьо-жовтих» індивідуальну гон­ку пробіг Артем Прима, кот­рий iз двома додатковими хвилинами штрафу фінішував 26-м.
 
При цьому капітан нашої чоловічої команди Дмитро Підручний з трьома промахами показав 41-й результат, Артем Тищенко — 49-й (1 промах), Володимир Семаков — 58-й (2), Руслан Ткаленко — 80-й (3).