Новий рік — новий кабінет: як змінився уряд Польщі і як це позначиться на відносинах з Україною

10.01.2018
Як уже повідомляла «УМ», на початку грудня президент Польщі Анджей Дуда прийняв відставку глави уряду Беати Шидло і призначив новим прем’єр-міні­стром Польщі Матеуша Моравєцького, який одночасно очолив міністерство фінансів і розвитку.
 
Вже колишній глава уряду Беата Шидло стала віце-прем’єром. Склад решти ради міністрів не зазнав змін, але було оголошено, що такі зміни стануться на початку січня.
 
У середині грудня було здійснено перші зміни в канцелярії прем’єра. А вчора відбулися кардинальні зміни на ключових міністерських посадах. 
 
«Ми завершуємо процес реконструкції», — повідомила прес-секретар уряду Йоанна Копцінська. Голова канцелярії прем’єра Міхал Дворчик сказав в ефірі Польського радіо, що «прем’єр-міністр оголосить про свої рішення, які були розроблені на основі консультацій із тісним політичним керівництвом «ПіС» та пого­джені з президентом, і стосуються як організаційних, так і особистих питань».
 
Церемонія приведення до присяги нових міністрів розпочалася вчора опівдні в президентському палаці в Варшаві.
 
Розпочалася з того, що прем’єр-міні­стра Матеуша Моравецького звільнили від виконання обов’язків міністра фінансів і міністра розвитку. А потім «полетіли голови».
 
Першими президентський палац залишили зняті з посад міністр національної оборони Антоні Мацєревич, міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський, міністр інформатизації Анна Стрежинська, міністр довкілля Ян Шишко, міністр охорони здоров’я Константин Радзивілл та міністр внутрішніх справ і адміністрації Маріуш Блащак. 
 
Уже без присутності відсторонених iз посад відбулася церемонія приведення до присяги нових міністрів. 
 
Було відомо, що президент Дуда був невдоволений роботою міністра оборони Антоні Мацєревича.
 
З іншого боку, схоже, що Мацєревич не очікував звільнення з посади, бо анонсував у пресі свою поїздку до США 17 січня саме як очільника міноборони.
 
У своєму останньому інтерв’ю Польському радіо на цій посаді вчора він сказав (ніби як заповіт своєму наступнику): «Нашим пріоритетом є повернення територіальної цілісності та незалежності України.
 
Україна — це важлива, незалежна держава, інтереси якої треба поважати так само, як інтереси інших держав». Мацєревич наголосив на великій допомозі з боку Польщі для України.
 
«Наша підтримка є матеріальною, але передусім політичною», — підкреслив Мацєревич.
 
Можливо, що Анджей Дуда здійснив ключові перестановки в уряді як жест доброї волі в бік Брюсселя, оскільки відсторонені міністри конфліктували з керівництвом ЄС, висловлювали заяви про потребу воєнних репарацій від Німеччини за завдані Польщі збитки в часи Другої світової війни.
 
Відсторонені міністри виступали за тісніший зв’язок Варшави з Вашингтоном, ніж Брюсселем. 
 
Після складання присяги відбулося засідання реформованого уряду, після чого прем’єр Моравєцький відбув до Брюсселя на зустріч із главою Єврокомісії Жаном-Клодом Юнкером, під час якої розповів про бачення нового складу уряду відносин ЄС—Польща. 
 

ДО РЕЧІ

Новими міністрами у польському уряді стали:
глава МЗС — Яцек Чапутович, 
глава МВС і адміністрації — Йоахім Брудзинський (до цього — віце-спікер парламенту),
міністр національної оборони — Маріуш Блащак (до цього — глава МВС),
міністр фінансів — Тереза Червінська,
міністр інвестицій і розвитку — Єжи Квєцінський,
міністр підприємництва і технологій — Ядвіга Емілевич, 
міністр довкілля — Хенрик Ковальчик,
міністр інфраструктури—Анджей Адамчик,
міністр охорони здоров’я — Лукаш Шумовський.