ГРУ РФ в 2014 році запустило кампанію з дискредитації влади України — «Вашингтон Пост»

27.12.2017
Головне розвідувальне управління Росії після подій на Майдані в 2014 році запустило в Україні кампанію дискредитації нової влади.
 
Для цього, як стверджує «Вашингтон Пост» у номері за 25 грудня з посиланням на секретну доповідь ГРУ, було створено значну кількість фейкових акаунтів у соцмережах «Фейсбук» та «ВКонтакте».
 
Операція російської спецслужби, як пише газета, передувала тій, яку Москва згодом реалізовувала в 2016 році у США.
 
За даними видання, метою кампанії було вплинути на ключових осіб, що ухвалюють рішення, а також на «широку громадськість».
 
Власники акаунтів мали представляти простих людей зі всієї України, які розчарувалися в протестах опозиції.
 
Видання стверджує, що для проведення операції ГРУ створило понад 30 українських груп у соціальних мережах.
 
Оперативники під виглядом пересічних українських громадян залишали коментарі, провокуючи «обурення проросійських мешканців України».
 
Демонстрантів на Майдані в цих повідомленнях називали «фашистами» і «нацистами». 27 лютого після захоплення будівлі Верховної Ради Криму ГРУ створило чотири групи, щоб спонукати жителів півострова виступити за відокремлення від України, пише газета.
 
Щоб збільшити популярність фейкових спільнот, ГРУ купувало рекламу у «Фейсбуці». Таким чином, тільки 27 лютого 2014 року було отримано близько 200 тисяч переглядів, випливає з доповіді ГРУ, на яку посилається «Вашингтон Пост». Один і той самий контент публікувався в різних групах кількох соцмереж.
 
Якщо розглядати цю інформацію з точки зору національної безпеки, то російські соцмережі (ті ж таки «Однокласнікі» та «ВКонтактє») слід було заборонити одразу після Майдану.
 
Українська влада занадто довго зволікала з цим. Та й зараз немає жодної гарантії, що спецслужби Кремля не ведуть свою підривну діяльність усередині України за допомогою «мишки» та клавіатури.