Родичі українських політв’язнів написали колективного листа до Президента України

15.12.2017
Напередодні обміну полоненими люди просять Петра Порошенка надати відомості про подальшу долю їхніх родичів.
 
Адже деякі з них досi не знають, де сьогодні перебуває рідна людина, які проти неї висунуто звинувачення та як із нею можна вийти на зв’язок.
 
— Ми з великою надією сприйняли інформацію про можливості обміну затриманими між Україною та окупованими територіями, — зачитав уривок послання до глави держави батько політв’язня Ігор Гриб. — Але до нас надходить суперечлива й неповна інформація щодо процесу звільнення заручників, які перебувають у Росії та в окупованому Криму.
 
Тристороння контактна група (ТКГ) із врегулювання ситуації на Донбасі, до складу якої входять представники України, Росії, ОБСЄ, в роботі якої беруть участь представники контрольованих Росією сепаратистських угруповань «ДНР» та «ЛНР», досi не погодила дату й процедуру проведення обміну заручниками.
 
Орієнтовно, все має відбутися 18-24 грудня 2017 року, ще до початку католицького Різдва.
 
Як запевняють представники Віктора Медведчука в робочій підгрупі з гуманітарних питань, до початку новорічних свят має пройти перший етап обміну полоненими за формулою «306 на 74» (наша сторона віддасть трьох утримуваних осіб за одного українського бранця).
 
Остаточні списки затвердять 20 грудня на останньому в цьому році засіданні контактної групи в Мінську.
 
— Очікується наймасштабніший за останні два роки захід щодо обміну полоненими, — підтвердила цю інформацію представник гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко. — Якщо все піде за планом, ми звільнимо 74 наших героїв. Однак до самого моменту обміну прізвища та дати розголошуватися не будуть iз метою безпеки.
 
За словами віце-спікера Верховної Ради України, ситуація ускладнюється тим, що 30 чоловік iз-поміж полонених, яких готують до обміну, категорично відмовилися повертатися до ОРДЛО.
 
Зараз із ними працюють юристи та психологи, з’ясовують умови, які найбільше задовольнять кожну зі сторін.
 
Паралельно з організацією обміну заручників триває робота і над звільненням тих політв’язнів, яких незаконно утримують у в’язницях на території Росії.
 
Відомо, що в Мінську 9 грудня пройшли переговори між країнами-членами «нормандської четвірки» на рівні радників президентів України, Росії, Німеччини та Франції.
 
А після цього керівник МЗС Росії Сергій Лавров уперше за три роки зустрівся зі своїм колегою Павлом Клімкіним на засіданні ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Відні.
 
Єдиною темою для розмови між дипломатами тет-а-тет став саме обмін полоненими та політв’язнями. За словами Клімкіна, зустріч дозволила обговорити багато важливих питань і значно прискорити процес обміну.