З музикою і вишиванками: у Тернополі їздить вже майже десяток «тролейбусів щастя»

15.12.2017
З музикою і вишиванками: у Тернополі їздить вже майже десяток «тролейбусів щастя»

У салоні — самі щасливчики. (Фото Тернопільського педагогічного університету.)

Громадський транспорт у нас віддавна асоціюється з дискомфортом, часто зіпсованим настроєм і всіма iншими неприємностями.
 
Однак у Тернополі, схоже, знайшли спосіб із цим боротися. Ідея народилася три роки тому на кафедрі інформатики Тернопільського національного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка, відтак у конкурсі студентських проектів, що його проводили міська рада та громадська організація «Громада і місто», однією з переможців стала студентка цього вишу Оксана Брикайло, яка і представила «щасливий проект».
 
Незабаром його підтримало керівництво «Тернопільелектротрансу», і на вулицях обласного центру з’явився перший «тролейбус щастя» (проект, який у 2015-му вийшов у фінал конкурсу «Найкращі соціальні проекти України», саме так і називається).
 
У його салоні зазвучали веселі пісні і навіть приємна музика в живому виконанні, а салон «розцвів» різноманітними виробами ручної роботи, дитячими малюнками та аркушами з цитатами про щастя.
 
До того ж перший рейс тролейбуса був для пасажирів безплатним, а замість звичних талонів вони отримували аркушики з передбаченнями та цукерки.
 
На сьогодні кількість «щасливих» тролейбусів на тернопільських маршрутах уже наближається до десятка, і кожний з них — ексклюзивний, а до їх відповідного оформлення (в основному силами студентів педагогічного та інших волонтерів) почали долучатися і підприємці міста та окремі державні установи.
 
Є, приміром, «Вишиваний тролейбус», і зовні, і всередині розмальований українськими національними візерунками, в салоні якого — вишита карта України та різноманітна інформація про вишивання як давню народну традицію.
 
Є «рогатий» із назвою «Тернопіль романтичний», оздоблений сердечками, віршами й цитатами про кохання та наліпками з освідченням у коханні різними мовами. Є ретро-тролейбус та тролейбус під назвою «Тернопілля туристичне».
 
В салоні кожного з них транслюються тематичні відеоролики та кліпи. А до Різдвяних свят, наприклад, вулицями міста їздив навіть тролейбус з «ангелами» та іншими персонажами вертепу, які виспівували колядки.
 
Проте є вже й серйозна тролейбусна тематика. Так, наприклад, у «рогатому» з написом «Україна єдина» на борту головною окрасою салону є символічний вінок із жовто-блакитних квітів та стрічок, з’єднаних між собою зображеннями регіонів нашої держави, а також розміщені матеріали, присвячені Майдану та АТО — дитячі малюнки, вірші тощо.
 
А незабаром, як повідомила прес-служба Тернопільської міськради, на вулиці міста виїде ексклюзивний кінотролейбус.
 
Його презентація відбудеться в рамках ІІ Всеукраїнського форуму «КіноХвиля», що розпочнеться у Тернополі наступного тижня.
 
Розфарбують його під «кіноплівку», всередині буде розміщено фотогалерею з історії кіно, пов’язаної з Тернопільщиною, а на моніторах транслюватимуться «нарізки» з кінострічок та трейлери до художніх фільмів.