«Дніпро» захопив лідерство в елітній баскетбольній першості України

06.12.2017
«Дніпро» захопив лідерство в елітній баскетбольній першості України

Удруге в сезоні перегравши «Будівельник», «Дніпро» закріпив за собою статус одноосібного лідера суперліги. (Фото з сайта ФБУ.)

Набравши обертів, чоловіча суперліга розпочала неабияк дивувати вітчизняних шанувальників баскетболу, хоча на її старті мало що віщувало про відчутні пертурбації в таборі фаворитів турніру.
 
 
Утім не одними лише ігровими проблемами чинного віце-чемпіона з Южного та його спробами вийти з зони турбулентності цікава нинішня національна першість.
 
 
У контексті чемпіонської інтриги значно важливішими виглядають спроби «Дніпра» закріпитися на чільній позиції в турнірній таблиці.
 
 
У минулому сезоні, перевершивши в боротьбі за Кубок України найсильніші на той час колективи країни — «Хімік» та «Будівельник», підопічні Дениса Журавльова чітко дали зрозуміти конкурентам, що мають максимальні амбіції.
 
 
І хоча старт сезону в «дніпрян» не склався — стрімкий виліт з єврокубка тому причина, на внутрішній арені команда з Дніпра набрала потужний хід, вигравши 11 з 12 матчів суперліги.
 
В останньому зіграному турі колективу Журавльова протистояв переможець минулого розіграшу ЧУ «Будівельник» і знову — вдруге від початку турніру — сильнішими виявилися дніпряни, не дозволивши таким чином «Будівельнику» наздогнати себе в проміжному протоколі.
 
Натомість «дніпряни» забезпечили собі комфортну перевагу над десятиразовим чемпіоном країни та одноосібне лідерство в регулярному чемпіонаті.
 
Поступаючись «гладіаторам» у зрості під кільцем — у розпорядженні наставника киян Володимира Коваля було одразу троє потужних центрових: Михайло Анісімов, Кервін Брістол та Максим Сандул, — підопічні Журавльова провели, за словами тренера, відмінну в тактичному плані гру, дозволивши згаданим баскетболістам на трьох заробити лише вісім очок.
 
Однією з головних складових успіху своєї команди Денис Журавльов назвав потужний пресинг, завдяки котрому баскетболісти «Дніпра» змусили суперників здійснити 25 втрат м’яча.
 
Окремих слів заслуговує гра форварда «дніпрян» Дмитра Глєбова, котрий із 22 очками став найрезультативнішим гравцем у складі своєї команди.
 
У літнє міжсезоння цей баскетболіст намагався працевлаштуватися спочатку в французькому «Монако», потім у «Будівельнику», проте, зрештою, повернувся назад до «Дніпра», з яким нині й демонструє високі результати. До речі, в листопаді Глєбова було визнано кращим гравцем суперліги за версією вболівальників.
 
А от у грі іншого претендента на високі місця — «Хіміка» — наразі спостерігається небувалий спад.
 
Попри те, що в останньому ігровому турі южненці перервали в суперлізі серію з п’яти поразок поспіль, перемога над «Запоріжжям» — відвертим аутсайдером турніру — без сумніву, слабка втіха для чинного віце-чемпіона країни.
 
Часу та нагод, аби виправити непривабливе турнірне становище у «Хіміка» буде достатньо, от тільки не зрозуміло, чи є у команди для цього системні ресурси, брак яких, зазвичай, і призводить до стрімких падінь, яке нині переживає команда з Южного. 
 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Суперліги. Чоловіки. «Дніпро» — «Будівельник» — 82:59, «Політехнік» — «Черкаські мавпи» — 83:92, «Запоріжжя» — «Хімік» — 58:78, «Миколаїв» — БІПА — 83:51, «Політехнік» — «Будівельник» — 81:96, «Дніпро» — «Черкаські мавпи» — 93:60, «Запоріжжя» — БІПА — 59:67, «Миколаїв» — «Хімік» — 76:67. 
Турнірне становище: «Дніпро» — 11 перемог/1 поразка, «Будівельник» — 9/3, «Черкаські мавпи» — 6/6, «Миколаїв», БІПА — 6/5, «Хімік» — 4/5, «Запоріжжя» — 1/11, «Політехнік» — 2/9.