«Хімік» невдало взяв старт у групі Кубка Європи

20.10.2017
«Хімік» невдало взяв старт у групі Кубка Європи

Маленькому Колтеру було тяжко протистоятимайстрам сюрпризів iз Туреччини. (Фото з сайта khimik.com.ua)

Попри те, що спортивна логіка була проти участі «Хіміка» у груповому раунді Кубка Європи ФІБА, завдяки обставинам — попри загальне фіаско «Істамбулу» в кваліфікації з загальною сумою балів «-7», южненський колектив таки потрапив до числа його учасників, ставши єдиним українським клубом в основній сітці єврокубкових турнірів.
 
 
Волею жереба випало «хімікам» грати в групі з іншою турецькою командою, котра на шляху до «основи» Кубка Європи вибила з розіграшу наш «Дніпро».
 
 
Тож, розпочинаючи свій «груповий» похід саме поєдинком проти «Бююкчекмедже», український віце-чемпіон мав нагоду для подвійної сатисфакції: поквитатися з представником турецького баскетболу за себе (маючи на увазі поразку «Істамбулу») та, умовно кажучи, за того хлопця з Дніпра, котрих образив суперник «Хіміка» в першому раунді кваліфікації Кубка Європи.
 
 
Із огляду на те, що напередодні свого другого візиту до України «Бююкчекмедже» в чемпіонаті Туреччини поступився «Істамбулу», можна було передбачити, що в команди Степановського є непогані шанси для успішного старту в груповому турнірі. 
 
 
«Група невелика, до того ж після поєдинку з турецькою командою нам доведеться зіграти три поспіль матчі на виїзді. Тож стартова перемога нам потрібна і в психологічному, й у турнірному плані», — говорив перед матчем iз «Бююкчекмедже» наставник «Хіміка» Степановський.
 
Однак не вдався «хімікам» ні локальний старт у двобої (19:24 — так завершилася перша чверть), ні загалом увесь матч. Не вигравши у суперника жодної з чотирьох десятихвилинок, до фінальної сирени підопічних Степановського та турецьку команду розділяли зовсім не скромні 20 пунктів.
 
Мали по ходу гри турецькі баскетболісти й більшу перевагу, проте, наростивши її в один момент до 24 балів, наприкінці матчу дещо скинули оберти, але не настільки, аби надати господарям шанс на порятунок. 
 
Як зізнався після матчу Степановський, уже на початку гри йому довелося кардинально змінювати план на гру: через велику кількість власних помилок та неочікувані кадрові рішення наставника опонентів Езхана Чівгіна, котрий вирішив не брати до Южного двох лідерів — Брейсі Райта та Влада Моловяну.
 
Утім таким «подарунком» «хіміки» аж ніяк не скористалися. Навпаки. Відсутність згаданого дуету зруйнувала основний сценарій южненців на гру. Американський легіонер «Хіміка» Деррік Колтер — найрезультативніший гравець у складі господарів — головною причиною поразки назвав брак заряду та енергії.
 
«Нам потрібно покращити гру в захисті та діяти з більшою самовіддачею», — наголосив американський плеймейкер «Хіміка». 
 

ТАБЛО

Кубок Європи ФІБА. Груповий етап. 
1-й тур. «Хімік» (Україна) — «Бююкчекмедже» (Туреччина) — 60:80 (19:24, 12:15, 15:23, 14:18; Колтер (16), Рябчук (11)).