Щасливі невдахи: «Хімік» таки зіграє в основному раунді Кубка Європи

13.10.2017
Щасливі невдахи: «Хімік» таки зіграє в основному раунді Кубка Європи

Бомбардирських старань молодого Іллі Сидорова виявилося замало, аби «Хімік» виграв у «Істамбула» й матч-відповідь другого раунду кваліфікації Кубка Європи. (Фото з сайта khimik.com.ua)

Єврокубкова кваліфікація сезону 2017/2018 років для вітчизняних клубів видалася не надто показовою.
 
 
Виліт «Будівельника» з Ліги чемпіонів, невдача «Дніпра» в Кубку Європи.
 
 
Також програв свою двоматчеву дуель у заключному кваліфайн-раунді Єврокубка ФІБА й третій повпред України на міжнародній арені — «Хімік», утім завдяки не надто відчутній негативній очковій різниці, з якою южненський клуб сумарно поступився турецькому «Істамбулу» — «-7», команда Віталя Степановського потрапила до трійки так званих «лаккі лузерів».
 
Першочергово в регламенті Кубка Європи на поточний сезон подібних «подарунків» для невдах турнірної кваліфікації не передбачалося.
 
Щоправда, в груповому раунді Єврокубка готувалися прийняти всі колективи, котрі зазнали невдачі на остан­ньому етапі «лігочемпіонського» відбору.
 
Однак далеко не всі клуби, котрі починали свій єврокубковий шлях у Лізі чемпіонів, після вильоту з неї зголосилися продовжувати виступи на міжнародній арені в турнірі рангом нижче.
 
Відтак іще до повторного побачення з «Істамбулом» український віце-чемпіон знав про «шпарину» в регламенті, котра, в разі їхньої домаш­ньої невдачі з турецьким клубом, дозволить таки прошмигнути до основного раунду КЄ.
 
Хоча мало хто сподівався, що після перемоги в столиці Туреччини — нехай і мінімальної — удома «Хімік» підстерігатиме невдача.
 
Однак здається, що саме наявна в підсвідомості інформація про «запасний аеродром» і не дозволила підопічним Віталія Степановського порадувати своїх шанувальників домашньою перемогою над «Істамбулом».
 
«Суперник задав у матчі високий темп і «Хімік» старався йому відповідати. На паркеті була справжня битва, проте нашій команді не вдалося досягти позитивного результату», — сказав після гри американський форвард Остін Еріанс.
 
Водночас новачок южненців висловив сподівання, що в наступних поєдинках «хімікам» пощастить більше.
 
А от у повторному протистоянні з «Істамбулом» команді Степановського вдалося виграти лише одну чверть — другу. Іще одна — заключна — завершилася внічию.
 
Решту ж часу «хіміки» займалися стримуванням суперника, аби той не відірвався на загрозливу відстань.
 
Доволі незвично, проте варто сказати, що жодному з гравців стартової п’ятірки «Хіміка» не вдалося набрати в матчі більше десяти пунктів.
 
Зрештою, перейти цей рубіж i здобути таким чином титул найрезультативнішого гравця в команді зміг лише один баскетболіст з Южного — 20-річний захисник Ілля Сидоров, на рахунку котрого 13 балів.
 
Загалом, добре для «Хіміка», що все завершилося добре й, попри невдалу кваліфікацію, у нього буде можливість пограти в груповому раунді КЄ-2017/2018.
 
Зробивши ж в останні роки ставку на доморощених виконавців, досвід міжнародних поєдинків для «Хіміка» та його молодого покоління видається наразі життєво необхідним.n
 

ТАБЛО

Кубок Європи ФІБА. Другий кваліфікаційний раунд. Матч-відповідь. «Хімік» (Україна) — «Істанбул» (Туреччина) — 68:76 (16:22, 15:14, 19:22, 18:18; Сидоров (13) — Томпсон, Бірчевич (по 17)). Перша гра — 90:89.