ХТЗ планує випустити до кінця року тисячу тракторів

11.10.2017
ХТЗ планує випустити до кінця року тисячу тракторів

Із початку року Харківський тракторний завод випускає по 100-120 машин щомісяця.
 
 
Якщо взятий темп зберігатиметься й далі, то підприємство збудує до січня загалом тисячу одиниць сільськогосподарської техніки.
 
 
Після тривалого простою, подолати який удалося лише 10 місяців тому, подібне пожвавлення виробництва здається справжнім проривом.
 
 
Але згаяний час серйозно вплинув на конкуренто­спроможність харківських машин, яким вкрай бракує сучасних систем управління.
 
«Проблему можна вирішити закупкою імпортних комплектуючих, але тоді машина зросте в ціні і втратить частину покупців своєї цінової категорії, — каже генеральний директор підприємства Андрій Коваль. — Саме тому ми звернулися до харківських учених iз пропозицією розробити вітчизняні недорогі аналоги».
 
І тут відкрився справжній парадокс. Як з’ясувалося, харківські вчені мужі добре вміють створювати системи управління для космічних об’єктів, а ось iз тракторами не все так просто.
 
Зрештою, після переговорів знайшлися групи інженерів на «Хартроні» та в Національному технічному університеті «ХПІ», які приступили до вирішення цієї проблеми.
 
Паралельно на підприємстві в авральному темпі довелося запускати лінії з виробництва різних запчастин, оскільки під час усе того ж простою український ринок заполонила низькоякісна контрафактна продукція. 
 
Планує завод також розширити власне виробництво, приступивши до розробки дослідного зразка багатоцільових легких бронетранспортерів на замовлення Міноборони.
 
«Наразі доопрацьовуємо конструкторську документацію з тим, аби ця техніка відповідала вимогам Української армії, — повідомив Андрій Коваль. — Йдеться про використання комплектації та двигунів неросійського виробництва. Дослідний зразок нової техніки буде готовий приблизно в середині наступного року».