Найкращим учителем України став Паул Пшенічка з Чернівців

10.10.2017
Найкращим учителем України став Паул Пшенічка з Чернівців

71-річний Паул Пшенічка, учитель фізики та астрономії з Чернівців, має 47-річний стаж.

Із топ-п’ятірки найкращих учителів країни за версією престижного конкурсу Global Teacher Prize Ukraine, української версії світової премії Global Teacher Prize, що популяризує престиж учительської професії і яку прийнято називати Нобелівською премією для вчителів, визначено лідера.
 
 
Переможцем став 71-річний Паул Пшенічка, учитель фізики та астрономії з Чернівців, який має 47-річний стаж.
 
 
Разом із званням кращого педагога-новатора України переможець отримає приз розміром 100 тисяч гривень i поїздку на Global Education and Skills Forum 2018 в Дубаї, де боротиметься за міжнародну премію Global Teacher Prize, її грошова винагорода — 1 млн. доларів.
 
Заснував премію три роки тому арабський мільярдер Санні Варкі. 
 
Паул Пшенічка має непересічний розум, гарне почуття гумору і відомий тим, що ще у 1991 році створив для обдарованих учнів наукове товариство «Квазар», яке популяризує командну роботу, вільну від класів, оцінок та іспитів.
 
55 талановитих школярів «Квазара» показали свої знання у 115 конференціях, турнірах, олімпіадах та конкурсах, реалізувавши більше 150 дослідницьких проектів. 100 тисяч преміальних гривень учитель витратить саме на «Квазар».
 
Свою професію Паул називає благородною і вважає, що саме за нею майбутнє. Він каже, що знайшов у своїх учнях вдячну аудиторію, яка його надихає і з якою вони разом розвиваються. 
 
До топ-п’ятірки кращих учителів України за цим рейтингом , окрім Паула Пшенічки, увійшли киянка Наталя Гладких, дефектолог, яка займаєтьсяся соціально-психологічною реабілітацією дітей із вадами зору в київській спеціалізованій школі «Надія»; Вікторія Биркович, учителька початкових класів з Ужгородського економічного ліцею, де впроваджує інтегрований курс «Культура добросусідства»; Владислав Качур, учитель англійської мови з Вінниці, який розробив електронні посібники з країнознавства за новою навчальною програмою та використовує на своїх уроках елементи гейміфікації, і Тетяна Веркалець, учителька історії з села Розношинці Полтавської області, котра перетворила кабінет історії на творчу лабораторію, впрова­джує методику викладання історії Голокосту, заснувала клуб «Дебати», який допомагає учням навчитися відстоювати власну думку та поважати чужу.
 
За словами Зої Литвин, організатора та голови журі Global Teacher Prize Ukraine, метою конкурсу було зробити професію українського вчителя найпрестижнішою і показати суспільству, що в нашій освіті є новатори, є вчителі нової української школи, якими варто пишатися і на яких варто рівнятися іншим учителям.