Осіннє золото Рудки: Пирятинщина провела 27-ме пісенно-мистецьке свято

13.09.2017
Осіннє золото Рудки: Пирятинщина провела 27-ме пісенно-мистецьке свято

Премію імені Дмитра Луценка отримує співачка Наталя Шинкаренко. (Фото автора.)

У Березовій Рудці на Пирятинщині, що в Полтавській області, — на батьківщині відомого українського поета-пісняра,  заслуженого діяча мистецтв України Дмитра Омеляновича Луценка, в двадцять сьоме  відбулося пісенно-мистецьке свято «Осіннє золото». 
 
Тільки побувавши у цьому мальовничому селі, Березова Рудка, можна зрозуміти, з яких джерел народжувалися пісні Дмитра Луценка.
 
У старовинному парку, де досі відлунюють кроки Тараса Шевченка, сховався маєток панів Закревських, елегійно посмутнілі верби опустили гілля до тихої замріяної води, кладка простяглась через річку...
 
Можна тільки уявити, якими барвами і звуками видзвонює парк неранньої осені — ось звідки невмируща пісня Луценка «Осіннє золото». 
 
У Березову Рудку і цього разу  з’їхалися гості з усієї України, професійні та самодіяльні митці — співаки, композитори, музиканти, вишивальниці, килимарниці, аби продемонструвати своє вміння на святі «Осіннє золото». У  народному історико-краєзнавчому музеї земляки і гості свята вшанували пам’ять видатного поета. 
 
Хлібом-сіллю тут зустрічають сина поета Сергія Луценка. А він не приховує радості: «Я хоч і народився в Києві, але, завдячуючи батькові, вважаю себе вашим земляком.
 
Завжди приховано хвилююся. На жаль, Тамара Іванівна, яка, власне, й започаткувала, була ініціатором усього, а головне — музою Дмитра Омеляновича, за станом здоров’я  не змогла приїхати, але передавала вітання й слова вдячності. Бо й справді, людина жива, поки її пам’ятають».
 
Першими лауреатами премії імені Дмитра Луценка «Осіннє золото» були Раїса Кириченко та Анатолій Пашкевич. Усього на сьогодні є вже 78 лауреатів — чудових поетів, композиторів, творчих колективів.
 
— Я горда від того, що пісня «Як тебе не любити, Києве мій» є гімном столиці, — говорить Алла Шлапак, депутат Київради. —  Щаслива, що побувала в цьому благословенному краї. Радію, що знайома з цією чудовою родиною. Мені приємно бувати у київській школі №197 імені Дмитра Луценка.
 
Поет Юрій Титарів уже не вперше приїздить на свято. Щороку він дарує слухачам  свої чудові вірші.
 
На Співочому полі села Березова Рудка тривав відкритий регіональний конкурс дуетів, тріо, квартетів та вокальних ансамблів на краще виконання творів на слова Дмитра Луценка.
 
Оплесками зустрічали  народного артиста України Олександра Василенка, лауреата премії імені Дмитра Луценка попередніх років.
 
А на алеї парку демонстрували свої вироби  народні майстри, відбувалися дегустації й продаж меду, виставка-продаж сортової картоплі, овочів, фруктів і квітів.
 
Уже стало традицією на святі «Осіннє золото» вручати літературно-мистецьку премію імені Дмитра Луценка.
 
Цього року лауреатами стали: народний аматорський хоровий колектив апарату Верховної Ради України,  композитор Олександр Швидкий, поет Леонід Закордонець, народний аматорський вокальний ансамбль «Джерело» Пирятинського районного Будинку культури, співачки — Наталя Шинкаренко та Каріна Карасьова.