На будинку дисидента Михайла Гориня у Львові відкрили меморіальну дошку

29.08.2017
На будинку дисидента Михайла Гориня у Львові відкрили меморіальну дошку

Пам’яті визначного українця. (Фото з сайта 032.ua.)

На фасаді будинку, в якому проживав один із засновників Української гельсінської групи, політв’язень Михайло Горинь, відкрили меморіальну дошку пам’яті відомого українця.
 
Михайло Горинь у будинку на вулиці Шептицьких у Львові проживав із 1964 року і до останніх днів свого життя, до січня 2013 року.
 
Встановити меморіальну дошку в пам’ять відомого українця ініціювало ветеранське об’єднання «Українська гельсінська спілка». Відкрила дошку дружина діяча Ольга Горинь.
 
За словами друзів, у помешканні Ольги та Михайла Горинів у радянський час збиралися шістдесятники, громадські діячі, побратими: В’ячеслав Чорновіл, Левко Лук’яненко, Ігор та Ірина Калинці, Зеновій Красівський, Іван Світличний, Іван Дзюба, Іван Драч.
 
«Від юних років Михайло Горинь мав нахил до політичної діяльності. Ще у шкільні, студентські роки розповсюджував і виготовляв листівки проти комуністичного режиму. Коли зазнала поразки українська національно-визвольна боротьба, про збройний опір не могло бути й гадки, треба було шукати інші форми боротьби. І їх було знайдено — це рух шістдесятництва, який охопив усю Україну. Михайло Горинь цьому рухові віддавав увесь свій досвід», — наголосив брат і соратник Михайла Гориня, колишній політв’язень Богдан Горинь.
 
Родина Горинів зазнала переслідувань із приходом радянської влади у 1944 році. Михайло Горинь учителював — викладав логіку, психологію, українську мову та літературу.
 
Його львівська квартира була під пильним оком КДБ, працівники якого постійно чергували біля будинку. 
 
«То було постійно все обкладено жучками. Стояли наглядачі й узимку, то Михайло виходив і запрошував на чай, бо, мовляв, дуже холодно. Ситуація була неймовірно складною. У цій квартирі були всі шістдесятники, тут творилися програми, писалися звернення», — розповідає інший брат Михайла Гориня Микола Горинь.
 
Михайло Горинь відійшов у вічний світ після важкої хвороби у січні 2013 року. За життя він говорив, що «краще засвітити одну свічку, ніж усе життя проклинати пітьму».
 
Меморіальна дошка на будинку, де він мешкав, нагадуватиме перехожим про одного з відомих українців.