Роком вибраний Кобзар: учасники «ШеФесту» в Моринцях малюватимуть «Катерину»

11.08.2017
Роком вибраний Кобзар: учасники «ШеФесту» в Моринцях малюватимуть «Катерину»

Ще можна встигнути на «ШеФест», щоб походити стежками Тараса Шевченка. (Фото зі сторінки фестивалю у «Фейсбуці».)

На кілька днів на культурницьку велелюдну Мекку село Моринці на Черкащині перетворюється уже вчетверте.
 
Вперше Фестиваль Тараса Шевченка «ШеФест» провели у 2014-му — рік 200-ліття Кобзаря
 
. Зняти кожуха з нашого генія, показати його людиною з великим талантом і незвичайною долею —  мета організаторів лишається незмінною.
 
«Минулого року багато моїх старших колег привезли з собою на фестиваль онуків. Цього року мої однолітки везуть на фестиваль дітей.
 
Піднесена добродушна  атмосфера спонукає кожного року планувати на десяті числа серпня поїздку саме в Моринці, а не Туреччину чи Грецію, чи Іспанію, — каже Оксана Данильченко, кандидат філологічних наук із Київського університету імені Тараса Шевченка, яка цього разу розповідатиме для охочих на батьківщині Кобзаря про таємницю втраченого кохання Тараса Шевченка з ініціалами «Г.З.».
 
Цей фестиваль нагадує, що ми єдині, ми ідентичні, у нас є своє. Підтримку «ШеФесту», зокрема фінансову, до речі,  пропонували  два міністерства.
 
Співорганізатором є Мінмолоді і спорту.  «Це для нас принципово: підтримувати проекти, які дають можливість показувати молоді з різних регіонів і з-поза меж те, якою є справжня Україна; давати можливіть отримувати хороші правильні знання», — каже заступник міністра молоді та спорту України Олександр Ярема.
 
Кошти для проведення фестивалю збирали і спільношотом: підтримали  152 фундатори.
 
Музика, театр, малярство, поезія, література, історія, кіно, народні промисли, фото — така палітра четвертого «ШеФесту», всього 12 локацій.
 
А відтінків — ледь поміщаються у часовий проміжок із 10-ї до... 4-ї ранку наступного дня.
 
Уночі охочим пропонують слухати пісні та вірші або дивитися кіно «Спадок нації», повнометражний документальний фільм, що має гасло «Вишити, щоб вижити»; художні стрічки «Гніздо Горлиці» і «Моя бабуся Фанні Каплан».
 
І до опівночі ніхто не нудьгуватиме. Зокрема, Василь ­Шкляр , «батько українського бестселера», презентуватиме роман про УПА  «Троща».
 
Автор каже, що книга написана для того, аби показати світові, що українці не змирилися з режимом і продовжують боротьбу, як і раніше.
 
Ще одна прем’єра — театральний перфоманс за творчістю Тараса Шевченка «Чужі сни» від  Київського аматорського театру «Щ.Е.К». Виставу «Полусмак останнього кохання» покаже Театр української традиції «Дзеркало».  
 
Хедлайнерами цьогорічного фестивалю стали музиканти Kozak System. Не менш запальними будуть виступи гуртів Мотор’Ролла (другий хедлайнер), Vivienne Mort, «Веремій», «КораЛЛі», «Проти Течії», «Мрія Життя», «САД». 
 
«Можна сказати, ми з Шевченком на ти, — уточнює Сергій Решетник — лідер рок-гурту «САД» із Дніпра. — У нас 23 композиції на вірші Шевченка. Із 1992 року окрему програму  театрально-співаної поезії, 2,5 години на сцені.   Команда наша андеграундна, випірнаємо періодично, як човен у степах України».  
 
На художній галявинці діятиме безліч майстер-класів. Можна буде плести з соломи ягнят і грати в ігри, які знав малий Тарас
 
. Або пройтися казковим лабіринтом «Цілюща сила» за легендами і міфами стародавньої України від творчої студії «КолоДій».  
 
Чи поспілкуватися з майстрами, що не забули  ремесла, які були у XIX столітті. Усі малюватимуть  «Катерину» на великому 2-метровому полотні.
 
Якщо зберегти мить у Моринцях у благодійній фотосесії від художників і фотографа групи «Перша миля» — це означає підтримати родину загиблого Героя.
 
Будь-який  внесок допоможе вдові для  трьох дітей придбати шкільну форму та ліки для одного з хлопчиків, з інвалідністю. Загалом вхід на всі локації фестивалю цьогоріч безкоштовний.
 
Фестиваль важливий не лише для молоді, але насамперед для молоді. Можемо згуртуватися навколо того, що знаємо з дитинства, навколо творчості Шевченка, навколо моральних і національних імперативів, які він створив. Цьогорічне гасло фесту «Твоя країна — твоя боротьба».
 
Під час фестивалю є унікальна можливість пожити на землі, де робив перші кроки маленький Тарас.
 
У наметовому містечку можна власноруч поставити свою «хату» (пам’ятаєте, мріяв про власне житло Тарас Шевченко?).
 
Традиційно, мешканці тимчасового поселення  вносять благодійний внесок на облаштування цієї території — за один день 30 грн., за два дні 50 грн. з людини.
 
Оренди не буде, тому намети, каремати та спальники необхідно брати з собою. Наметове містечко постійно охоронятимуть волонтери.
 
Організатори біцяють: будуть у достатній кількості безкоштовні дрова, вода, туалет та душові кабінки.
 
Можливе проживання у хатах місцевих мешканців за 100-130 гривень з особи, але знайти вільні уже практично неможливо — все заброньовано.
 
Уже два роки у дні проведення «ШеФесту» у Моринцях діє заборона сільської ради на продаж алкоголю.
 
Ініціатор Фестивалю Тараса Шевченка і співорганізатор —  «Молодий народний рух».  Гасло у цієї громадської організації слова В’ячеслава Чорновола: «Немає в нас бандерівців та москалів, східних і західних. Всі ми — народ України». 
 
До речі, генеральний спонсор фестивалю «МХП» забезпечує кілька безкоштовних автобусів у Моринці з таких міст Черкащини: Канева, Корсуня, Тального, Лисянки, Шполи. Організовано бюджетний доїзд для бажаючих із Києва.